Ad Werk
Image default
Verbouwen

Een steiger nodig voor uw klus?

Wanneer u een steiger nodig heeft voor een klus, is het belangrijk om goed te kijken naar de kosten steiger huren. Verschillende steigers hebben verschillende einddoelen, en ook de kosten kunnen hierin verschillen. Daarnaast zijn de kosten van het huren van de steiger afhankelijk van de afmeting. U kunt uitgaan van een prijs tussen de €20,00 en de €100,00.

Wanneer u een steiger wilt huren is het belangrijk om te letten op het type steiger. Steigers zijn er namelijk in allerlei vormen en maten, en niet elke steiger is geschikt voor uw klus. Steigers zijn er in de volgende types: enkele en dubbele steigers, hefsteigers, daksteigers, rolsteigers, vaste steigers, trappentorens en gevel-en metselsteigers.

 

Aan welke veiligheidseisen moet een steiger voldoen?

Daarnaast zijn er veiligheidseisen waar een steiger aan moet voldoen. Zo moeten vaste steigers altijd opgebouwd worden door steigerbouwers met het Steigerbouwer A certificaat, of het Steigerbouwer B certificaat. Steigerbouwer A is voor uitvoerende steigermonteurs. Certificaat B is voor eerste steigermonteurs, welke meer verantwoordelijk, kennis en ervaring hebben. Steigerbouwers met het B certificaat kunnen dan dus instructie en uitleg geven aan de steigerbouwers met het A certificaat.

Daarnaast is het van belang dat er een kaarthouder gemonteerd wordt op de steiger. Deze kaarthouder moet altijd op ooghoogte hangen. Bij een groene kaart is de steiger veilig te betreden. Daarnaast staat er op de kaart ook wat er wel en niet mag tijdens het gebruik van de steiger.

Wat is het verschil tussen een rolsteiger en een vaste steiger?

Twee van de meest voorkomende steigers zijn rolsteigers en vaste steigers. Rolsteigers zijn mobiele steigers, deze zijn met gemakt te verplaatsen door middel van wieltjes. Deze wieltjes kunnen uiteraard op de rem gezet worden. Daarnaast zijn ze te verstellen in hoogte, waardoor de steiger ook op minder gelijke grond kan staan. Dit type steiger wordt met name gebruikt voor lichtere type werkzaamheden.

Daarnaast zijn er dan nog vaste steigers. Dit type steiger mag alleen gebouwd worden door gespecialiseerde steigerbouwers en worden veelal gebruikt voor grotere klussen. Daarnaast is dit type steiger uitermate geschikt voor klussen waarbij er obstakels op de grond zijn of een toegang vrijgelaten moet worden.