Ad Werk
Image default
Bedrijven

Wat houdt een civiel ingenieur in?

Wat houdt een civiel ingenieur in? Dit is een vraag die veel mensen zich afvragen, want deze beroepsgroep houdt zich bezig met heel wat verschillende aspecten van onze maatschappij. Een civiel ingenieur is iemand die verantwoordelijk is voor de infrastructuur van onze samenleving. Het kan gaan over de bouw, waterwegen, spoorwegen of alles wat zich onder de grond bevindt. In dit artikel leggen we uit wat civiele techniek precies inhoudt en geven we je een beeld van het werk dat civiel ingenieurs van Maters en de Koning verrichten.

Wat is civiele techniek?

Civiele techniek is een tak van de ingenieurswetenschap die zich bezighoudt met de ontwikkeling, aanleg en het onderhoud van de openbare ruimte. Dit kan gaan over wegen, spoorwegen, waterzuiveringsinstallaties en andere publieke voorzieningen. Civiele ingenieurs zijn dus verantwoordelijk voor het bouwen en onderhouden van de infrastructuur die onze maatschappij draaiende houdt.

De geschiedenis van civiele techniek

Civiele techniek is een tak van ingenieurswetenschap die al heel lang bestaat. De oudste voorbeelden van civiel ingenieurswerk stammen uit het oude Egypte, waar ingenieurs werden ingezet om de piramiden te bouwen. Ook in Rome en andere oude beschavingen waren er mensen die zich bezighielden met de aanleg van waterwegen en andere openbare werken.

In de 19e eeuw kwam er in Europa een nieuwe golf van innovatie op gang, waarbij civiele ingenieurs steeds meer gebruikmaakten van wetenschappelijke kennis om hun werk te doen. In 1818 richtten ingenieurs in Nederland de Koninklijke Instituut van Ingenieurs (KIVI) op, wat nu bekend staat als de beroepsvereniging voor ingenieurs in Nederland. In 1852 kwam hier het Nederlands Instituut van Civiele Ingenieurs (NICI) bij, dat zich vooral richtte op de civiele techniek.

De 20e eeuw was een periode van grootse uitvindingen en innovaties, waarbij civiele ingenieurs steeds belangrijker werden in onze maatschappij. In 1948 kwamen KIVI en NICI samen tot het huidige Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIN), wat nog steeds toonaangevend is in de wereld van de ingenieurs.

Civiele techniek in de 21e eeuw

In de 21e eeuw is civiele techniek nog steeds een belangrijke tak van ingenieurswetenschap. Civiele ingenieurs werken aan allerlei verschillende projecten, van het bouwen van nieuwe wegen en spoorwegen tot het ontwikkelen van waterzuiveringssystemen en andere milieu-inrichtingen. In Nederland zijn er momenteel ruim 25.000 mensen werkzaam in de civiele sector, waarvan velen civiele ingenieurs zijn.