Ad Werk
Image default
Verbouwen

Stukadoor – wat betekent dat?

Voor iemand die de taal niet geheel machtig is, kan het een vervelend woord zijn: stukadoor. Het klinkt niet helemaal Nederlands en lijkt een samenstelling van twee woorden die geenszins te maken hebben met de daadwerkelijke betekenis. Toch is het eenvoudig wanneer je de definitie eenmaal kent. Daarom nemen we je mee in de definitie van het woord stukadoor – eenvoudig te vinden op internet – en laten we je zien hoe je eenvoudig woorden kunt leren die in beginsel moeilijk lijken. Lees gauw verder! Zo zal je nooit meer last hebben van woorden die je niet begrijpt en kan je snel zelf je woordenschat vergroten.

Definitie

Volgens internet is een stukadoor ‘iemand die als beroep pleisterwerk aanbrengt, vooral op muren en plafonds’. Dat lijkt niet te kloppen met onze eerdere aanname: stukadoor als samenstelling van ‘stuck’ en ‘door’; een vastzittende deur in Engeland. Of een stukke deur in Nederland (‘stuk’ en ‘door’). Denk dus niet dat je niet naar binnen kan als je een adres bezoekt waar toevallig een briefje hangt met ‘Stukadoor Leiden’. Een stukadoor blijkt dus een soort klusser, die veelal bezig is met het ‘stucen’ van woonoppervlakken. Dit stucen is belangrijk voor het onderhoud en aanzien van een huis. Het kan best dat je ooit nog een stukadoor nodig hebt voor onderhoud aan je muur of plafond, dus is het fijn dat je nu weet waar je op moet zoeken als je er een wilt vinden.

Wat te doen als je een woord niet kent?

Tegenwoordig kan je met behulp van een mobiele telefoon, tablet of laptop eenvoudiger dan ooit woorddefinities zoeken. Ga online en bezoek bijvoorbeeld de website van Van Dale, met goede definities van vele woorden. Veel andere websites bevatten ook goede definities met referenties. Zoek wel altijd meteen een woord op als je het niet kent, anders vergeet je het wellicht weer. Als je met iemand in gesprek bent en die persoon gebruikt een woord dat je niet kent, wees dan niet te trots en vraag gewoon wat het woord betekent. Het levert je kennis op en je laat aan je gesprekspartner zien dat je graag leert en hem of haar ook echt wilt begrijpen.