Ad Werk
Image default
Onderwijs

Drie dingen die jou kunnen helpen bij jouw studiekeuze

Voor wie in zijn eindexamenjaar zit van de middelbare school, zijn de maanden na december en de kerstvakantie altijd erg stressvol. Je moet je voorbereiden op de eindexamens, vakken afronden, een profielwerkstuk maken en, misschien wel het meest stressvolle van allemaal, een studiekeuze maken. 

Een studiekeuze maken is niet niks. Je moet allerlei opleidingen met elkaar vergelijken en kijken wat je leuk vindt. Daarnaast moet je ook nog eens gaan kijken naar welke school je toe wil gaan. 

Bij het maken van een studiekeuze komen er veel vragen naar boven. Kies daarom voor hulp bij studiekeuze om zo een studie te vinden die bij jou past.  

Maak een overzicht van de positieve en minder positieve kanten van de studie 

Bij twijfel over een studie is het altijd handig om een overzicht te maken van de positieve en minder positieve kanten van de studie of studies waar jij over of tussen twijfelt. Wanneer je een overzicht maakt, kijk dan ook echt kritisch naar de studie. Het lijkt misschien een beetje op muggenziften, maar dan weet je in ieder geval zeker dat je overal aan hebt gedacht. 

Behalve jouw eigen mening op papier te zetten, kan het ook helpen om met andere studenten in gesprek te gaan. Op die manier krijg je namelijk te horen hoe verschillende studenten de studie ervaren en wat voor hen de positieve en minder positieve kanten zijn van de studie.  

Kijk naar waar jij wil gaan studeren 

Een goede school is vaak het halve werk. Een studie kan dan wel super leuk zijn, maar wanneer de school zelf niet leuk is of niet goed te werk gaat, kan de studie zwaar tegen vallen. Kijk daarom ook naar welke scholen de studie aanbieden waar jij interesse in hebt. 

Een goede school die jou als student ook belangrijk vindt, zorgt ervoor dat de studie ook echt bij jou past en doet er alles aan om ervoor te zorgen dat jij ook doorgaat met studeren. Een wat minder goede school zal zich minder inzetten en dat zou er misschien in kunnen resulteren dat jij de studie ook minder aantrekkelijk vindt.   

Ga naar de open dagen 

Alle scholen bieden meerdere keren per jaar een paar open dagen aan. Op die manier ervaar je een beetje hoe de school is en ga je in gesprek met verschillende studenten. Zo weet jij hoe studenten de opleiding bevallen en of de studie bij jou pakt. 

Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat open dagen vaak de school aantrekkelijker proberen te laten lijken dan dat ze werkelijk zijn. Probeer daarom ook zo veel mogelijk met studenten een gesprek aan te knopen. Dan krijg je namelijk een realistisch beeld van de school. 

Daarnaast bieden veel scholen ook een test aan, waardoor jij een studiekeuze advies krijgt en erachter komt welke studie goed bij jou zou passen.  

 

https://septemberadvies.nl/