Ad Werk
Image default
Onderwijs

Wat betekent de term mindset precies?

Wat betekent de term mindset precies?

Wat is mindset? Mindset is de term die vaak gebruikt wordt om te verwijzen naar een bepaalde manier van denken. Het draait hierbij vooral om de verschillende manieren van denken. Daarbij horen ook de overtuigingen en het gedrag van een persoon. Mindset focust zich dus vooral op de psychologische kant van het denken. Je overtuigingen zijn hier in principe in verankerd. Hierdoor is het ook mogelijk om je eigen geloof te bestuderen en te veranderen. Het is een erg populaire term omdat het idee erbij is dat hierover nadenken leidt tot een beter leven.

Hoe ontstaat een mindset?

Een mindset ontstaat als gevolg van een leerproces. Deze wordt namelijk gevormd door ervaringen en onze omgeving. Deze resulteren namelijk in de manier waarop je handelt en hoe je bepaalde acties verwerkt. Dit resultaat kan zowel positief als negatief zijn. Hierdoor worden deze overtuigingen onbewust vastgezet in ons geheugen. Het gaat hierbij vooral om de onbewuste overtuigingen, dit kan bijvoorbeeld gaan over de kindertijd. De mindset die je hebt beïnvloed de keuzes die je de rest van je leven maakt. Deze kunnen een grote impact hebben. Het kan namelijk verklaren waarom je de ene optie over de andere optie verkiest.

Verschillende soorten mindsets

Er zijn in principe twee soorten mindsets. De eerste is de fixed mindset hierbij gaan mensen ervan uit dat de situatie is zoals hij is. Deze mensen zijn er van overtuigd dat je situaties niet meer kan veranderen. Dit gaat zowel over hun persoonlijke gedragingen als hun omgeving. Deze mensen hebben vaak moeite met verandering en schuiven daarom de schuld van zich af. De tweede mindset is de groei mindset, hierbij geloven mensen dat ze kunnen leren en ontwikkelen door hier moeite in te stoppen. Ze zien ervaringen als leermomenten waarop ze hun gedrag kunnen toepassen.

https://www.mindsetboek.com/wat-is-mindset