Ad Werk
Image default
Onderwijs

Culturele Kunstzinnige Vorming, hoe vult jouw school dit in?

Culturele Kunstzinnige vorming, haal er alles uit wat je kan!

CKV, of Culturele kunstzinnige vorming, is een zeer ruim begrip. Een hele tijd terug werd dit op het lesprogramma geplaatst in middelbare scholen. Juist omdat het begrip zo ruim is, is het ook niet altijd eenvoudig om aan dit lesvak een degelijke invulling te geven. De vraag ‘Wat gaan we dit jaar op het programma plaatsen?’ stelt zich elk jaar opnieuw. Misschien ontbreekt het je leraars aan inspiratie, kennis of achtergrond. Of misschien vind je als onderwijsinstelling niet altijd de tijd om culturele zaken te gaan organiseren. Een mooie aanvulling op je leerprogramma zijn culturele en kunstzinnige workshops. Je zou nu kunnen denken: we hebben maar uit te kiezen en het wordt voor ons georganiseerd. Maar zo simpel is het niet. Maar het blijft wel altijd spannend!

Kinderen maken zelf cultuur en kunst

Workshops zijn erop gericht dat de deelnemers zelf aan de slag gaan. In welk domein de workshop zich ook afspeelt, de leerlingen gaan creatief te werk en spreken al hun talenten aan. Er wordt gewerkt naar een bepaald einddoel. Dit doel kun je als leraar of schoolverantwoordelijke van tevoren bepalen. Er is een heel aanbod aan workshops: beeldende kunst, digitale media, muziek, theater of dans bijvoorbeeld. Binnen elke categorie zijn er talloze workshops. Maar in elke workshop wordt er echt ‘gewerkt’. Leerlingen mogen zelf bijvoorbeeld een toneeldecor bouwen, een eigen song schrijven, een robot maken of grime leren. Ze maken zelf verf, leren zelf een filmpje maken voor virtual reality of ze leren hoe je het best kun vloggen. Het zet ze in elk geval aan om te ontdekken en te experimenteren.

Jouw bijdrage in deze workshops

Het meest interessante is wanneer je als leraar je input kan geven bij de voorbereiding van de workshop. Over welke kinderen gaat het precies en welk soort workshop wil je? De leeftijd speelt een rol bij de keuze, maar ook of je bijvoorbeeld een zeer actieve of eerder een rustige klas hebt. Wil je accenten leggen op bepaalde aspecten? Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als zelfzekerheid, samenhorigheid of maatschappelijke betrokkenheid. Hoe meer informatie jij aanbrengt, hoe meer de workshop op je leerlingen wordt afgestemd.

https://kleinkunstig.nl