Ad Werk
Image default
Bedrijven

Wat is de omgevingswet?

Het woord zegt het natuurlijk al, de omgevingswet zegt veel over de omgeving. Ook bijvoorbeeld over de bodem. Veel gemeentes beschikken dan ook over een bodeminformatiesysteem (BIS). In een BIS wordt bodeminformatie uit diverse uitgevoerde onderzoeken geregistreerd.

Dit bevat onder andere allerlei informatie, over bodemonderzoeken. Saai, nee hoor! Ook voor jou is de omgevingswet heel erg nuttig.

Wat heb je er dan daaraan? Meer dan je denkt…

De omgevingswet is bijvoorbeeld relevant als er gegraven moet worden in de bodem. Een expert kan vanuit de data van het BIS, mogelijk aangevuld met nog meer informatie, uitspraken doen over bijvoorbeeld verontreinigingen.

Het BIS is bedoeld voor het borgen en beschermen van de bodemkwaliteit. Hoewel het zich allemaal ‘onzichtbaar’ onder de grond afspeelt, is het dus wel degelijk belangrijk. Met dit systeem kan er bijvoorbeeld voorkomen worden dat de tuin van jouw nieuwe huis niet geschikt is voor een moestuin. Verontreinigen zijn natuurlijk van invloed op de groentes die je wilt verbouwen…

In de bouw, bij het aanleggen van alles onder de grond (riolering, bekabeling, etc.) overal is het van belang om te weten wat er onder de grond is. Je kunt niet zomaar overal gaan graven. Het is dus belangrijk dat het BIS ook goed wordt bijgehouden.

Omgevingsvisie

Dan is er ook nog een omgevingsvisie. Met een omgevingsvisie maakt men een uitgebreide blauwdruk. In de omgevingsvisie gaat het om een zeer breed beeld: verkeer, openbare ruimte, natuur en milieu… Het heeft allemaal met de omgeving te maken.

Vind jij een goede omgeving en een goede omgevingsvisie belangrijk? Dan is het ook mogelijk om als burger daarin bij te dragen. Er zijn diverse participatiemogelijkheden. Denk je een goede bijdrage te kunnen leveren? Aarzel dan niet, jouw input is welkom!

Kortom? Een omgevingswet is eigenlijk helemaal geen ver van je bed show. Je hebt er dagelijks mee te maken zelfs.

http://www.gemeentepeiler.nl/omgevingsvisie/