Ad Werk
Image default
Bedrijven

De tekenen van burn-out om op te letten bij uzelf en uw medewerkers

Een burn-out is een zeer reëel en ernstig probleem dat op lange termijn schadelijke gevolgen kan hebben voor onze mentale, fysieke en emotionele gezondheid en welzijn. Om burn-out te voorkomen is het belangrijk de tekenen te herkennen voordat ze te opvallend worden. Let bij uzelf en bij uw werknemers op tekenen van toegenomen stress of apathie, verminderde motivatie bij het uitvoeren van taken, gevoelens van overweldiging of vermoeidheid, zelfs na een volledige nachtrust, en een onvermogen om zich op taken te concentreren. 

Andere aanwijzingen kunnen zijn: een gebrek aan belangstelling voor activiteiten of hobby’s die u of uw werkgever vroeger leuk vonden, veranderingen in socialisatie patronen en attitudes, en overmatige aandacht voor één bijzonder moeilijke taak ten koste van andere projecten. Als een van deze gedragingen zich gedurende langere tijd voordoet, overweeg dan actie om stressfactoren waar mogelijk actief te verminderen, zoals het stellen van duidelijke grenzen tussen werktijd en vrije tijd of het delegeren van verantwoordelijkheid om tijd vrij te maken voor bijzonder grote projecten. 

Een Burn-out kan zeer schadelijk zijn, dus om het te voorkomen is waakzaamheid geboden, maar met de juiste hulpmiddelen kunnen we productieve, gezonde werkgewoonten handhaven waar we allemaal baat bij hebben. Kan het echt niet langer en is het verstandiger om uit elkaar te gaan, dan is een burn-out vaststellingsovereenkomst een goede oplossing voor beide partijen.

De effecten van een Burn-out

Een burn-out kan een verwoestende invloed hebben op zowel je persoonlijke als je professionele leven. Als er niets aan gedaan wordt, kan het langzaam iemands vermogen aantasten om zinvolle activiteiten te ontplooien, waardoor de motivatie en de passie voor de dingen die eens zo belangrijk waren, afnemen. Kom je er nu met je werkgever niet uit, dan is het aan te raden een arbeidsrecht advocaat in arm te nemen, die je kan bijstaan in dit proces.

Na verloop van tijd kan burn-out leiden tot slechtere werkprestaties, meer absenteïsme en interpersoonlijke conflicten met collega’s of leidinggevenden. Het kan ook bijdragen tot meer stress en angst, waardoor een onzichtbare muur ontstaat tussen jou en je omgeving. Naast het nadelige effect op het succes van je carrière, kan een burn-out ook schadelijk zijn voor relaties buiten je werk. 

De druk van een voortdurend uitgeput gevoel kan het moeilijk maken om bevredigende vriendschappen of intieme partnerschappen te onderhouden. Dus als je merkt dat je weinig energie en enthousiasme hebt, neem dan de tijd om vast te stellen of er sprake is van een burn-out. Door je nu in te spannen om het onder controle te krijgen, kun je niet alleen je werkleven beschermen, maar ook je persoonlijke ervaring.