Ad Werk
Image default
Financieel

Moet u een persoonlijke lening krijgen? 6 vragen om te stellen

Voordat u een serieuze relatie aangaat, vraagt u zich af wat reeks vragen. Komen de waarden van deze persoon overeen met de mijne? Hebben we plezier samen? Enz. Hetzelfde zou moeten gelden bij het aangaan van een serieuze financiële relatie, zoals geld lenen. Er zijn vragen die je jezelf moet stellen en vragen die je aan de andere partij (in dit geval de kredietverstrekker) moet stellen.

Vragen om jezelf te stellen

Vraag voordat je een persoonlijke lening afsluit jezelf de volgende drie vragen:

1. Hoe staat het met mijn kredietwaardigheid?

U bent het aan uzelf verplicht om uw kredietgeschiedenis en kredietscore te controleren. Hoe hoger uw credit score, hoe lager de rente waarvoor u in aanmerking komt. Rente is belangrijk. Laten we zeggen dat u € 25.000 leent voor 60 maanden om uw keuken te verbouwen. Dit is het verschil tussen hoeveel u zou kunnen betalen met een uitstekende kredietscore en hoeveel u zou kunnen betalen met een zo-zo score:

Geleend bedrag Creditscore Rentevoet Maandelijkse betaling Totaal betaalde rente over 5 jaar € 25.000 760 “Uitstekend” 2,5% € 444 € 1.621 € 25.000 660 “Redelijk” 12% € 556 € 8.367

Hoewel een verschil van 100 punten in kredietscore misschien niet groot lijkt, kan het kostbaar zijn. In dit geval zou uw maandelijkse betaling € 112 hoger zijn en zou u uiteindelijk € 6.746 meer moeten betalen voor de lening over vijf jaar.

Probeer voordat u een lening aangaat uw kredietscore te verhogen als u dat wilt. niet blij met waar het is. Hoewel het wat tijd en moeite kost, zal het waarschijnlijk veel opleveren.

2. Is er iets in mijn budget dat ik eerst moet regelen?

Uw verhouding tussen schulden en inkomen (DTI) vergelijkt hoeveel u verdient met hoeveel van uw inkomen elke maand wordt besteed aan het betalen van schulden. Meestal wil een geldschieter een DTI van 35% tot 40% (of minder) zien. Het probleem is dat u misschien een lening krijgt die u zich niet kunt veroorloven.

Stel dat u een persoonlijke leningverstrekker vindt waarmee u wilt samenwerken. De rente lijkt redelijk en u bent tevreden met hun leningsvoorwaarden.

Het feit dat u bent goedgekeurd voor een lening betekent niet dat u het zich kunt veroorloven, vooral als u veel onregelmatige financiële verplichtingen heeft die niet op uw kredietrapport verschijnen. Als u bijvoorbeeld betaalt voor een privéschool voor uw kinderen, clublidmaatschappen, reguliere vakanties en dure hobby’s, kunt u problemen ondervinden bij het terugbetalen van de persoonlijke lening zoals overeengekomen.

Zelfs als u bent goedgekeurd kijk voor een persoonlijke lening goed naar uw budget, inclusief hoeveel u maandelijks uitgeeft aan de dingen die u leuk vindt. Zo weet je zeker dat je de maandelijkse betaling gemakkelijk kunt betalen. Zo niet, dan kunt u overwegen op welke kosten kan worden bezuinigd om plaats te maken voor een nieuwe financiële verplichting.

3. Zal een persoonlijke lening mij op de lange termijn financieel ten goede komen?

Er zijn dingen waar we geld aan uitgeven die ervaringen en herinneringen opleveren, maar geen financieel rendement. Zo kan een avondje uit in het beste restaurant van de stad of een ritje in een heteluchtballon qua beleving de prijs waard zijn. Wat de financiën betreft, ziet u echter geen rendement op de investering.

Aan de andere kant kost een keukenrenovatie in het middensegment u ongeveer € 23.452. Wanneer u uw huis verkoopt, verdient u waarschijnlijk € 18.206 van dat bedrag terug – of 77,6%. Als u een kleine badkamerrenovatie of tuinaanleg overweegt, kunt u 100% of meer rendement op uw investering zien.

Bepaal voordat u contact opneemt met een persoonlijke leningverstrekker hoe belangrijk het voor u is of u geniet van een rendement op uw investering. Ook zijn er vergelijkingswebsites waar je financiële producten kunt vergelijken zoals op https://spaarbuidel.nl

Vragen voor geldschieters

Nu u een beter idee heeft van wat u persoonlijk zoekt in een lening, zijn hier nog drie vragen om te informeren over met potentiële kredietverstrekkers:

1. Wat is de beste rente die u biedt?

Zoals het bovenstaande scenario illustreert, is hoeveel u betaalt aan rente van belang. Een verschil van slechts 1% tot 2% kan u geld besparen. Het antwoord op deze vraag vinden, is waarom het belangrijk is om kredietverstrekkers te kopen voordat u er een kiest. Wil je bijvoorbeeld bij BCC iets duurs kopen en hiervoor een lening afsluiten is het belangrijk om achter de beste rente te komen, ook de looptijd is hierbij belangrijker. Want hoe langer de looptijd, hoe hoger de rentebetaling uiteindelijk wordt.

Het mooie van de meeste persoonlijke kredietverstrekkers is dat ze slechts een “zachte” kredietcontrole uitvoeren voordat ze u laten weten of u in aanmerking komt voor een lening, en zo ja, hoeveel u aan rente betaalt. Een zachte controle heeft geen invloed op uw credit score. Alleen wanneer u besluit om door te gaan met een lening, voert de geldschieter een “harde” kredietcontrole uit die uw kredietscore een beetje kan beïnvloeden. Maak je echter geen zorgen. Zolang u de lening regelmatig betaalt, zou uw kredietscore relatief snel moeten herstellen.

2. Zou een beveiligde lening geld besparen?

Stel dat u verschillende upgrades aan uw huis wilt uitvoeren, elk ontworpen om uw persoonlijk comfort te vergroten en de waarde ervan te verhogen. Als het uw doel is om de laagst mogelijke rentevoet te krijgen, loont het om te bepalen hoeveel dat tarief zou zijn als u zou kiezen voor een beveiligde lening in plaats van een ongedekte lening. De meeste persoonlijke leningen zijn ongedekt, wat betekent dat u niets van waarde als onderpand stelt.

Aan de andere kant vereist een gedekte lening dat u iets van waarde belooft in ruil voor een lagere rente. Als u bijvoorbeeld een huis, een auto, gouden munten of een ander waardevol item heeft, is het mogelijk dat dit als onderpand kan worden gebruikt. Zolang het genoeg oplevert om de lening af te betalen als u betalingen mist, kan een geldschieter geïnteresseerd zijn.

Hoewel een beveiligde lening u waarschijnlijk geld zal besparen, is er één ding om in gedachten te houden: als u betaalt niet zoals afgesproken, de geldschieter heeft het wettelijke recht om het onderpand terug te nemen, te verkopen en zijn verliezen terug te verdienen.

3. Brengt u ‘extra’s’ in rekening?

Als u een uitstekende kredietscore heeft, is er geen reden om te betalen voor extra’s, zoals een opstartvergoeding of een boete voor vervroegde uitbetaling. Als uw kredietscore u aantrekkelijk maakt voor kredietverstrekkers, doe uzelf dan het plezier om naar vergoedingen te vragen.

Het verschil tussen het nemen van een financiële beslissing die voor u werkt en een beslissing waar u later spijt van kunt krijgen, is door vragen te stellen voordat u tekent. uw naam aan een contract. Het komt allemaal neer op iets wat veel van onze ouders zeiden: “Kijk voordat je springt.”

 

https://spaarbuidel.nl/geld-lenen/