Ad Werk
Image default
Bedrijven

Maintenance management software: voordelen voor jouw bedrijf!

 

Maintenance management heeft betrekking op de strategieën, protocollen en processen die worden vastgesteld om de uitrusting van het bedrijf in perfecte staat te houden. Bij een juiste uitvoering kan onderhoudsbeheer dus de kosten verlagen en de levensduur van machines en apparatuur verlengen door middel van een vooraf vastgesteld schema.

 

Vooral voor bedrijven zijn de uitrusting en de structuren van essentieel belang om de operatie in volle werking te houden. Daarom moet onderhoud als een gangbare praktijk worden aangenomen. Ontdek daarom in dit artikel de belangrijkste voordelen van het gebruik van een maintenance management software!

 

 

Wat is onderhoudsmanagement?

De financiën en de cashflow georganiseerd houden, de logistiek voor een levering uitwerken en de leveranciers controleren vergen een goed beheer. Het is dus ook voor onderhoud. Immers, het ontbreken van apparatuur en machines in goede staat kan de prestaties van andere onderdelen van het bedrijf in gevaar brengen.

 

Een voorbeeld van hoe het ontbreken van maintenance management software de werking kan schaden, is te vinden in het logistieke segment, waar voertuigen met onverwachte mechanische defecten de leveringen en de facturering kunnen vertragen en een immens ongemak kunnen veroorzaken.

 

 

Preventief onderhoud helpt de kosten te drukken en de veiligheid te verhogen!

Steeds meer managers van bedrijven en industrieën hebben de maintenance management software ingevoerd als een manier om tijd en middelen te besparen en de kans op problemen in verband met schade aan apparatuur te verkleinen. Hierdoor wordt het bedrijf beter georganiseerd wat betreft de periodiciteit van het onderhoud en heeft het dus meer controle over ongewenste problemen.

 

Onderhoudsbeheer is dus het proces van toezicht op de regelmatige en permanente werking van technische middelen, machines, uitrusting en werktuigen, waarbij breuken en productiestops worden vermeden, geld wordt verspild aan inefficiënte procedures en de kwaliteit van de producten wordt gewaarborgd.

 

 

Soorten onderhoud

Om de maintenance management software beter te begrijpen, mag niet uit het oog worden verloren dat er verschillende classificaties bestaan om de soorten situaties op te sommen waarop zij van toepassing zijn. Bekijk ze eens:

 

 

1. Correctief onderhoud

Dit wordt gedaan nadat een probleem de correcte werking van een machine verhindert. Dit type onderhoud is dus gericht op de reparatie van apparatuur die al niet meer werkt of die problemen vertoont waardoor de prestaties afnemen, en op het herstel van dergelijke schade.

 

 

2. Preventief onderhoud

Dit is een vorm van preventie met betrekking tot mogelijke schade, waardoor wordt voorkomen dat apparatuur correctief onderhoud nodig heeft. Het helpt de natuurlijke slijtage van de apparatuur te volgen, een onderhoudsprognose op te stellen en een schema op te stellen voor de inspecties van de machines.

 

 

3. Voorspellend onderhoud

Dit type onderhoud, dat enigszins verschilt van de andere, is een periodieke controle die door technici wordt uitgevoerd op basis van bepaalde aspecten en indicatoren die door de apparatuur worden aangegeven, om te voorkomen dat de machine in de toekomst problemen krijgt. Enkele van de verzamelde en geanalyseerde gegevens zijn: temperatuur, trillingen en fysische en chemische analyse van de oliën.

 

Daarom is het gebruikelijk maintenance management software te gebruiken om deze analyses uit te voeren, hetgeen meer gebruikelijk is bij industriële en fabrieksmachines.