Ad Werk
Image default
Zakelijke dienstverlening

Aan welke eisen moet een meterkast voldoen?

Aan welke eisen moet een meterkast voldoen?

 

Er is tegenwoordig nog wel eens verwarring tussen groepenkasten en meterkasten. Meterkasten zijn ruimtes waar groepenkasten staan in fabrieken, woningen of andere gebouwen. Door deze groepenkast wordt de energie door het hele gebouw verdeeld.

 

Groepenkasten en meterkasten

 

Hierdoor staan groepenkasten, ook wel meterkasten genoemd, vaak in kleine ruimtes. Er is een reden waarom hij in deze kamer staat, maar het is ook een handige plek voor de vermogensmeter en inkomende en uitgaande draden. In groepenkasten zijn stroomonderbrekers, hoofdschakelaars en aardlekschakelaars ondergebracht. Via deze componenten wordt de stroom door het hele gebouw verdeeld. Ook gasmeters, watermeters en glasvezelkabels zitten in meterkasten.

 

Waar is de meterkast?

Bij woongebouwen kan een bepaalde afstand tussen meterkasten en de voordeur worden aangehouden. Wat zijn de redenen om deze afstand van 3 meter niet te overschrijden? Hulpdiensten moeten bij calamiteiten snel en ongehinderd toegang hebben tot hun meterkast. Naast het vergemakkelijken van het onderhoud maakt een meterkast bij de voordeur het uitlezen van de meterkast eenvoudiger. Bij bedrijven is er meestal een afstand van 10 meter tussen de voordeur en de meterkast.

 

Afmetingen meterkast

 

Alle appartementen moeten beschikken over meterkasten, maar niet alle kamers hebben dezelfde afmetingen. De ruimte moet echter minimale afmetingen hebben. Dit zijn de afmetingen:

 

– Hoogte: 240 cm

 

– Breedte: 75cm

 

– Diepte: 31cm

 

Normen en eisen

 

Een meterkast moet als eis een maximale afstand van de voordeur tot de meterkast hebben. Meterruimten moeten ook muren hebben die aan bepaalde eisen voldoen. Er moet een minimale dikte van 18 mm op het wandmateriaal aanwezig zijn. Vorst moet ook in de hele kamer worden voorkomen. Naast deze eisen moet de meterkast ook voldoen aan de NEN 2768 eisen.

 

https://denbosch-elektricien.nl/