Ad Werk
Image default
Zakelijk

Een jaarrekening opstellen

Voor bijna alle ondernemers in Nederland is het verplicht om een jaarrekening op te stellen aan het einde van het jaar. Dit is noodzakelijk voor de Kamer van Koophandel omdat zij op deze manier meer duidelijkheid krijgen over de financiële situatie binnen je bedrijf. Een jaarrekening wordt meestal opgesteld door een accountant of boekhouder. Dit is vaak handig, omdat zij zich hier volledig op kunnen focussen en dan kan je als ondernemer je vooral bezig houden met andere zaken. Maar wat is die jaarrekening nou precies?

De financiële situatie van je onderneming staat omschreven in de jaarrekening. In de jaarrekening is namelijk een overzicht zichtbaar van al jouw zakelijke inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar. Hierin is belangrijkste vooral de winst- en verliesrekening, ook wel de balans genoemd. Daarnaast moet ook een toelichting toegevoegd worden. De balans geeft een overzicht van de financiële situatie van je bedrijf op het moment. In de winst- en verliesrekening zie je wat de inkomsten en uitgaves van het afgelopen jaar zijn geweest.

Er zijn twee verschillende jaarrekeningen: de bedrijfseconomische en fiscale jaarrekening. De fiscale rekening is degene die naar de belastingdienst wordt gestuurd en tevens wordt hiermee de inkomstenbelasting berekend. Of je verplicht bent om deze fiscale jaarrekening op te stellen ligt aan de rechtsvorm. Voor zzp’ers is dit meestal niet verplicht, maar wel handig omdat het je inzicht geeft in de financiële situatie van je bedrijf.

Stel je een bedrijfseconomische jaarrekening op, dan wordt er niet gekeken naar de fiscale normen, maar hoe situatie daadwerkelijk is. Het is ook vooral handig wanneer je het bedrijf wilt verkopen, zodat de potentiële koper een goed beeld heeft van het bedrijf. Zeker voor aandeelhouders en belanghebbende is dit erg gunstig. Iedereen ziet dan precies hoe het bedrijf echt presteert. Met een accountantskantoor en een belastingadviseur Naaldwijk kunnen de jaarrekening opgesteld worden.

http://weanaaldwijk.nl