Ad Werk
Image default
Autos en Motoren

Stichting Emission Claim Verstrekt Hulp aan Eigenaren van Sjoemeldiesels

De inzet van de Stichting Emissie Claim stelt Nederlandse dieselrijders mogelijk in staat een schadevergoeding tot € 10.000 te ontvangen. De Stichting richt zich op Nederlanders die tussen 2009 en 2019 een dieselauto van bepaalde merken bezaten en die getroffen zijn door de zogenoemde ‘sjoemelsoftware’. Deze software leidt ertoe dat dieselvoertuigen daadwerkelijk meer uitstoten dan formeel aangegeven.

Het schandaal met betrekking tot deze sjoemelsoftware, algemeen bekend als Dieselgate, heeft een significante impact gehad op het aanzien van de automarkt. Autofabrikanten manipuleerden testresultaten om aan de emissievoorschriften te voldoen, terwijl hun auto’s in realiteit veel meer vervuilende stoffen uitstootten. Deze valse voorstelling heeft geleid tot een waardevermindering van dieselauto’s en kopers aangezet tot het betalen van een prijs die hoger is dan gerechtvaardigd. De Stichting Emission Claim heeft als doel deze kopers te compenseren met een vergoeding van 20% van de aankoopprijs van hun voertuig.

Om in aanmerking te komen voor deze schadevergoeding, moeten betrokkenen voldoen aan specifieke criteria. De betreffende dieselauto moet zijn vervaardigd tussen september 2009 en september 2019, en moet een van de specifieke merken zijn, waaronder Dieselclaim Renault, Mercedes, en Stellantis (Peugeot, Opel, Citroën, DS). De Stichting Emission Claim heeft ontdekt dat deze merken hun voertuigsoftware hebben gemanipuleerd om aan de emissiestandaarden te voldoen, terwijl de voertuigen daadwerkelijk overmatige en onwettige hoeveelheden stikstof uitstoten.

De gevolgen van deze manipulatie zijn niet enkel financieel. De verhoogde uitstoot van stikstofoxide door dieselauto’s heeft ook geleid tot milieuschade en potentiële gezondheidsrisico’s. Daarnaast heeft het consumentenvertrouwen in de betrokken automerken flink geschaad.

Als non-profitorganisatie is het de missie van de Stichting Emission Claim om slachtoffers van de fraude met sjoemelsoftware bij te staan bij het verkrijgen van een schadevergoeding. Ze willen de autofabrikanten die hun klanten bedrogen en het milieu schade toebrachten ter verantwoording roepen.