Ad Werk
Image default
Dienstverlening

Wat zijn de werkzaamheden van een havenbeveiliger?

Een haven is een spannende werkomgeving: schepen, treinen en vrachtwagens komen en gaan en het betreft een uitgestrekt terrein. Hierdoor trekt de haven niet alleen bonafide handel aan, maar ook criminele activiteiten.

 

Als havenbeveiliger draag je jouw steentje bij aan het bestrijden daarvan. Bovendien werk je mee aan het veilig houden van de haven als werkomgeving voor tienduizenden mensen, door in de gaten te houden of bestaande wet- en regelgeving wordt nageleefd.

Welke opleiding heeft een havenbeveiliger nodig?

Qua opleidingseisen heeft een havenbeveiliger eerst de mbo-opleiding niveau 2 tot beveiliger nodig, waarna hij/zij zich kan specialiseren in havenbeveiliging. Tijdens die specialisatie wordt bijvoorbeeld dieper ingegaan op de volgende zaken: identiteitsdocumenten, terrorisme(bestrijding), omgaan met agressie, internationale beveiligingswetgeving, wapens en munitie.

 

Je kunt je als beveiliger ook toeleggen op bijvoorbeeld evenementen beveiliging, persoonsbeveiliging of als winkelsurveillant aan de slag gaan.

 

Zoek je werk als havenbeveiliger, bekijk dan de vacature voor havenbeveiliger.

Werkzaamheden havenbeveiliger

Een havenbeveiliger kan brandrondes lopen, achter een balie werken of surveilleren met een auto.

 

Daarnaast kan een havenbeveiliger toezicht houden op specifieke gebouwen of bijvoorbeeld op een rangeerterrein, waar treinen en vrachtwagens beladen worden.

 

Het aanspreken van havenarbeiders die zich niet aan de regels houden, valt ook binnen de taakomschrijving van een havenbeveiliger.

Hoe werkt een havenbeveiliger?

De meeste havenbeveiligers werken voor beveiligingsfirma’s zoals havenbeveiliging door Seris. Er zijn ook havenbedrijven en expediteurs die hun eigen havenbeveiligers in dienst hebben.

 

Voor wie je ook werkt, als havenbeveiliger werk je altijd ondersteund door technologie. Havens zijn gewoon veel te groot om constant zelf in het oog te kunnen houden, dus hier komen technische oplossingen om de hoek kijken.

 

Daarbij moet je denken aan toegangscontrolesystemen die iedereen die in- en uitgaat met een pasje registeren en camerabewaking van bijvoorbeeld container terreinen.

 

Als er een vermoeden bestaat dat er ergens iets gebeurt dat niet in de haak is, gaan de havenbeveiligers erop af om poolshoogte te nemen. Indien nodig lichten die dan ook de havenautoriteiten in. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij (vermoedens van) mensenhandel, smokkelwaar of drugshandel.

 

Al met al is een baan als havenbeveiliger belangrijk, afwisselend en soms ook spannend. Bovendien heb je de werkgevers voor het uitkiezen, want de meeste havenbeveiliging firma’s staan te springen om gekwalificeerd personeel. Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging dan is havenbeveiliger dus geen gek idee!