Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Hoe kan ik een lifecoach worden?

Laten we eerst beginnen met de vraag wat een lifecoach precies is. Een lifecoach is iemand die mensen coacht om zelf hun persoonlijke, zakelijke en maatschappelijke leven vorm te geven. Dit kan kortdurend, maar ook voor langere tijd zijn. Samen ga je op een zoektocht naar jezelf en kijk je hoe je meer inhoud en zingeving kunt geven aan je leven. Het draait vaak om vragen zoals: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Een lifecoach besteedt naast het zakelijke en maatschappelijke aspect ook veel aandacht aan de termen welzijn en geluk. Dit onderscheidt de lifecoach dan ook van bijvoorbeeld de loopbaancoach, business coach of personal coach. Deze gaan vaak meer in op je persoonlijke ontwikkeling op professioneel vlak. Het verschil met een therapeut zoals een psycholoog, is dat de psycholoog zich vooral richt op het verleden. Hij onderzoekt wat de oorzaak van je klacht is en stelt vervolgens een diagnose waarna het behandelplan wordt gestart. Een lifecoach richt zich op het heden en de toekomst. Een goede coach laat je de antwoorden op je vragen in jezelf ontdekken. Of dit nu op zakelijk vlak is of in het privéleven. Een coacht stelt dus zelf geen diagnose, maar is richtinggevend. Hoewel therapie en coaching zich beide richten op het vergroten van zelfkennis, ligt de focus bij een therapeut meer op klachten, stoornissen en angsten. Een coach focust zich op het versterken van jezelf: je kernwaarden, verlangens, balans en veerkracht. 

 

Opleidingen tot lifecoach

Langzaamaan verschijnen er steeds meer opleidingen tot lifecoach bij verschillende onderwijsinstellingen. Deze opleidingen lopen sterk uiteen qua inhoud, duur en kosten. De meeste opleidingen die worden aangeboden zijn op hbo-niveau. Ook zijn er voor sommige opleidingen bepaalde voorafgaande praktijkgerichte opleidingen verplicht gesteld. Waar de ene opleiding zich vooral richt op de positieve psychologie als insteek, richten anderen zich meer op principes als neurolinguistisch programmeren (NLP) of is er juist sprake van een integratie van theorieën en systemen uit diverse kennisgebieden. De opleidingen tot lifecoach hebben vaak een doorlooptijd van één tot twee jaar. Ook heb je regelmatig contacturen met docenten en medestudenten en krijg je veel intervisie. Naast de intensievere studies heb je online ook opties om een kortere cursus tot lifecoach te volgen.

 

Wanneer schakel je een lifecoach in?

Ben jij op zoek naar een goede lifecoach? Kijk dan eens bij de praktijk Personne. Je kunt daar gratis een verdiepend gesprek aangaan om te kijken welke coach het meest bij jou past. Zo hebben ze ook in Breda opties voor lifecoach. Je kunt beroep doen op zo’n coach wanneer het voelt alsof je ongemerkt van je pad bent geraakt. Heb je het idee dat je leven de laatste tijd stroef verloopt of gaat het op zakelijk gebied super goed, maar loop je vast in jezelf? Heb je een gevoel van leegte of heb je het idee dat er iets ontbreekt? Dit zijn onderwerpen waar de lifecoach samen met jou de antwoorden op kan vinden. Samen herontdek je jezelf zodat je kunt werken naar meer welzijn en geluk op elk gebied in jouw leven!