Ad Werk
Image default
Dienstverlening

Reiniging van grondstoffen

De reiniging van grondstoffen zoals granen, peulvruchten, noten en andere voedingsmiddelen is een belangrijk proces dat wordt gebruikt om voedsel te produceren dat veilig en gezond is. In dit artikel zullen we kijken naar de verschillende stappen die bij de reiniging van deze grondstoffen zijn betrokken.

Onzuiverheden verwijderen

De eerste stap in de reiniging van grondstoffen is het verwijderen van onzuiverheden zoals zand, aarde, steentjes en andere vreemde stoffen. Dit wordt meestal gedaan met een mechanische zeefmachine die de grondstoffen door een fijn gaas heen schudt. De onzuivereden worden gescheiden van de rest en worden vervolgens afgevoerd. Met deze stap wordt voorkomen dat onzuiverheden in het eindproduct terechtkomen.

Sorteren

Daarna volgt het sorteren van de grondstoffen. In de meeste gevallen worden de grondstoffen langs een lopende band geleid waar ze worden gesorteerd op kleur en grootte. Afhankelijk van de grondstof kunnen ook andere eigenschappen worden gebruikt om te bepalen of het stuk grondstof geschikt is voor verdere verwerking. Stukken met de juiste kenmerken worden vervolgens gescheiden van de rest.

Reiniging van grondstoffen door middel van water en lucht

Vervolgens worden de grondstoffen gewassen om te voorkomen dat er onzuiverheden in het eindproduct terechtkomen. Bij dit proces worden de grondstoffen in een bak met water geplaatst, waarbij de onzuiverheden los laten van de grondstoffen en worden weggespoeld. Het wassen kan bovendien ook gebeuren door middel van lucht dat al blazend de onzuiverheden verwijdert.

Het droogproces

Als laatste worden de gereinigde grondstoffen gedroogd. Dit proces is vaak onderdeel van het transportproces naar de verwerkende bedrijven. De grondstoffen worden meestal op een lopende band en in een droge luchtstroom geplaatst. De luchtstroom zorgt ervoor dat de vochtigheid uit de grondstoffen wordt verwijderd, waardoor ze klaar zijn voor verdere verwerking.

De reiniging van grondstoffen is dus een proces dat wordt gebruikt om voedsel te produceren dat voldoet aan de gezondheidsnormen en dat ervoor zorgt dat de grondstoffen in goede staat worden vervoerd naar de verwerkende bedrijven. Door de juiste reinigingsstappen toe te passen kunnen bedrijven garanderen dat hun producten van zeer hoge kwaliteit zijn.

Bezoek De Korenschoof voor meer informatie over het reinigen van grondstoffen!