Ad Werk
Image default
Dienstverlening

Is je meterkast nog wel klaar voor de toekomst

Met een steeds snelle uitbanning van gas zullen we eerder over moeten gaan op oplossingen die gebruik maken van elektriciteit in plaats van gas. Hoewel dit er doorgaans toe leidt dat het totale energieverbruik omlaag gaat leidt dit er weer wel toe dat ons elektriciteitsgebruik een stuk omhoog gaat. Hoewel de meeste nieuwe meterkasten wel tegen een dusdanige stijging bestendigd zijn is dit bij oudere huizen vaak niet het geval. Het is daarom van belang dat je Elektriciens Vlaanderen je meterkast eens na laat lopen als je nog in een oud huis woont. Het zou namelijk zomaar eens kunnen dat alle stoppen springen als je in de toekomst overstapt op een warmtepomp.

Wat zijn de nadelen van een meterkast die niet alles bij kan houden?

In de komende paar jaren is de kans klein dat je last gaat hebben van een meterkast met ondercapaciteit, maar op de lange termijn ga je er toch echt wel wat van merken. Zo zal een warmtepomp vaak voor een hoop problemen kunnen zorgen. Het werkt soms in zijn geheel niet, maar het zou ook heel goed kunnen dat de warmtepomp wel werkt, maar dat door ondercapaciteit een hoop andere apparaten raar gedrag gaan vertonen. Als een apparaat zonder duidelijke reden niet goed werkt komt dat vaak door de stroomtoevoer.

Waarom moeten we eigenlijk over op elektrisch verwarmen?

Het voelt misschien vreemd om een heel systeem dat al jaren goed heeft gewerkt ineens te vervangen, maar er zijn drie redenen waarom we over moeten: Het milieu, geopolitieke redenen, en toekomstbestendigheid. Allereerst het milieu: hoewel aardgas relatief schoon verbrandt is het verre van perfect. Bovendien is het efficiënter om het gas eerst om te zetten in elektriciteit, en daar vervolgens een warmtepomp op te laten draaien. Een warmtepomp verplaatst namelijk slechts warmte in plaats van dat het het opwekt. Dan de geopolitieke redenen: de landen waar we het meeste gas inkopen zijn nou niet bepaald lieverdjes. Ook toekomstbestendigheid is een belangrijke reden: het gas is ooit op, maar elektriciteit kunnen we uit heel veel halen.