Ad Werk
Image default
Dienstverlening

Arbeidsrecht advocaat

Een arbeidsrecht advocaat is iemand die zich heeft gespecialiseerd op het juridische gebied van arbeidsovereenkomsten. Zo iemand weet dus alles van arbeidsrecht – logisch natuurlijk. Zowel voor een werkgever als voor een werknemer kan het handig zijn een arbeidsrecht advocaat in de arm te nemen. Soms is deze zelfs aangesloten bij een bedrijf. Meestal wordt een arbeidsrecht advocaat ingeschakeld als er sprake is van ontslag. In sommige gevallen is er sprake van een conflict. Veel van die conflicten hebben ook te maken met het ontslag. Hoe dan ook kan een arbeidsrecht advocaat juridisch ondersteuning bieden voor werkgever en werknemer in geval van ontslag of conflict. 

 

In geval van ontslag

Ontslag is zelden iets om te vieren. Er zijn meerdere manieren waarop ontslag kan ontstaan. Wanneer je als werknemer zelf ontslag neemt, ontzie je jezelf van allerlei regelingen. Je kunt beter het gesprek aangaan met je werkgever en zo uitkomen op ontslag met wederzijds goedvinden. Daarbij hoort namelijk een vaststellingsovereenkomst waar je over kunt onderhandelen. Er kan ook sprake zijn van ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Dan moet er bezuinigd worden, waardoor er ontslagen vallen, of is een bedrijf volledig failliet. Een zelden voorkomende manier van ontslag is op staande voet. 

 

Beëindiging of vaststellingsovereenkomst

De vaststellingsovereenkomst stel je met je werkgever of werknemer op wanneer er sprake is van ontslag met wederzijds goedvinden. Daarbij kan onderhandeld worden over een transitievergoeding en het concurrentiebeding. De transitievergoeding moet een eerlijke compensatie zijn voor de werknemer om een nieuwe baan te zoeken. In de vaststellingsovereenkomst moeten ook bepaalde dingen vastgelegd worden, zodat je als werknemer aanspraak op een WW-uitkering kunt maken. Als je zelf ontslag neemt, kan dit bijvoorbeeld al niet meer. Daarom is het verstandig een arbeidsrecht advocaat in te schakelen. 

 

Op staande voet ontslagen?

Het is mogelijk om op staande voet ontslagen te worden. Als dat bij jou het geval is, schakel dan sowieso een arbeidsrecht advocaat in. Het is namelijk zelden zo dat je werkgever voldoende bewijs en reden heeft om je op staande voet te ontslaan. Ontslag op staande voet betekent dat je geen transitievergoeding mee krijgt en ook geen recht op een WW-uitkering hebt. De arbeidsrecht advocaat kan je helpen dit juridisch aan te vechten. Ontslag op staande voet vereist in Nederland namelijk concreet bewijs van wangedrag op het werk, zoals het stelen van dingen of geld. 

 

In geval van conflict

Er kan ook sprake zijn van een conflict. Dat kan bijvoorbeeld in de onderhandelingen bij wederzijds ontslag ontstaan, maar ook wanneer blijkt dat werknemers ongelijk behandeld worden. In beide gevallen kan een arbeidsrecht advocaat ingeschakeld worden. Dat kan een werkgever en een werknemer doen. Ze zijn tenslotte in conflict met elkaar en hebben hiervoor juridische ondersteuning nodig, omdat ze er zelf niet uit komen. 

 

Tip: Omnius Advocatennetwerk