Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Wat te doen als je hulp nodig hebt op het water

Als je op het water bent zijn er een aantal belangrijke dingen om te doen. Zo moet je contact houden met het vaste land en om hulp roepen als het nodig is. Als je de boot tocht aan het inplannen bent zijn er een aantal veiligheidsmaatregelen die je moet nemen. Zo moet je zoals eerder beschreven contact houden met het vaste land. Vertel bij vertrek waar je precies heen gaat en wanneer je terug komt. Zo weet diegene dat er iets mis is als hier van af wordt geweken en of er alarm moet worden geslagen.

Bij de kustwacht kan je een formulier downloaden waarop je kan aangeven wat je precies gaat doen. Waar ga je heen varen, informatie over je boot en met hoeveel personen je reist.  Zo’n reisrapportage kan worden ingediend bij de reddingsdienst. Dit gebeurd vaak per radio. In Nederland zijn er een aantal kanalen waarbij je terecht kan om dit aan te geven.

Bij het indienen van zo’n aanvraag worden er altijd een aantal dingen aan je gevraagd:

  • De naam en roepnaam van uw boot;

  • Waar ga je heen;

  • Het aantal mensen aan boord;

  • Wanneer u van plan bent aan te komen of terug te keren.

Wat belangrijk is is dat je niet vergeet om je TR af te sluiten wanneer je op je bestemming bent aangekomen. Als je je TR niet afsluit, wordt er geen zoekopdracht gestart.

Kom je toch in de positie dat je hulp nodig hebt. Dan kan dat worden gedaan door een Marifoon, VHF, EPIRB telefoon, fakkels, fluitjes en andere middelen. Voor meer informatie kan je de website van boot in nood raadplegen.