Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Wat maakt whisky zo mannelijk?

Is het je wel eens opgevallen dat echte mannen in films altijd whisky drinken? Het begon bij Frank Sinatra en Cary Grant en is naadloos overgegaan in Tom Ellis (Lucifer) en Gabriel Macht (Suits). Op de een of andere manier is er geen drankje mannelijker dan whisky. En áls een vrouw al een keer whisky drinkt, is ze een misfit (denk aan Krysten Ritter in haar rol als Jessica Jones).

Maar…waarom eigenlijk? En past het beeld van de “mannelijke” whisky wel binnen een samenleving waarin man en vrouw gelijkwaardig zijn?

We zijn het zo gewend

Whisky is niet altijd hét symbool van mannelijkheid geweest, de drank bestaat immers pas 500 jaar. Voeg daaraan toe dat vrouwen over het algemeen een beter smaakvermogen waardoor ze smaak en geur beter kunnen waarder en het is duidelijk dat er geen biologische reden is dat we whisky met mannelijkheid associëren.

Jane Peyton, van de School of Booze (en inderdaad: een vrouw) zegt dat de associatie is ontstaan doordat whisky eerst vooral werd gedronken door de ruige mannen uit Ierland en Schotland. Dat er rond 1700 door mannen veel whisky tussen Schotland en Engeland werd gesmokkeld versterkte de link.

Ierse en Schotse mannen namen de whisky mee naar andere landen (vooral de VS). Omdat de immigranten vooral in de ruigere gebieden terechtkwamen (veelal op zoek naar goud) werd de associatie steeds sterker. Het beeld van de stoere cowboy met zijn whisky in de saloon vond al snel een plekje in westernfilms. Latere marketing campagnes borduurden hierop voort en maakten van whisky een drank die staat voor verfijning, ambitie en succes.

Vrouwen horen niet te drinken

Een andere reden dat we whisky mannelijk vinden is te vinden in de onderdrukking van de vrouw. In veel samenlevingen zijn tijden geweest waarin het drinken van alcohol door vrouwen simpelweg niet getolereerd werd. Een vrouw zou door alcohol immers haar remmingen kunnen verliezen! Om de “eerbaarheid” van vrouwen te beschermen, konden ze maar beter niet drinken.

Tegenwoordig lachen we om dit soort achterhaalde ideeën. Toch…? Niet helemaal, want volgens deskundigen worden mannen en vrouwen nog steeds anders beoordeeld.

Whisky is mannelijk, omdat we dat zo geleerd hebben

De essentie van het verhaal? Whisky is mannelijk omdat we geleerd hebben dat zo te vinden. De oorsprong van whisky als mannelijke drank is duidelijk te herleiden, maar het zijn vooral de populaire media –in combinatie met slimme marketing- die het idee van whisky als drank voor de alfa-man zo sterk tussen onze oren hebben geplant.

Het wordt tijd om dat idee te laten gaan en de tegenstelling los te laten. Verfijning, ambitie en succes zijn niet enkel voorbehouden aan mannen. Laat ons daarom samen, man én vrouw, genieten van het moois dat whisky ons schenkt.