Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Rechter worden in Nederland

Rechter worden in Nederland is niet zomaar iets en het is ook niet voor iedereen weggelegd. Met een diplomaatje van de middelbare school ga je het helaas niet redden. Je moet echt rechten gaan studeren aan de universiteit. Vakken die je krijgt zijn onder andere burgerlijk recht en strafrecht. Afhankelijk van of je alles in één keer haalt, duurt de opleiding 4 jaar. Slaag jij met vlag en wimpel, dan mag jij jezelf meester in de rechten noemen. Ook draag je de titel van jurist. Na je opleiding ben je als het ware vrij in je keuze, je kunt veel verschillende beroepen gaan uitoefenen. Om een echte rechter te worden moet je als jurist twee jaar ervaring hebben in de praktijk. Pas dan kun je solliciteren voor rechter in opleiding.

 

Rechter in opleiding

Wanneer je rechter in opleiding bent, volg je een 4-jaar lange opleiding. De opleiding wordt opgesplitst in twee verschillende delen. Een deel praktijkleer en een deel theorie via cursussen en lessen. Je wordt gekoppeld aan oudere rechters die je de kneepjes van het vak leren en je mag zelfs mee naar de rechtszalen om daar werk uit te voeren. Tijdens deze zittingen ben jij als het ware de rechterhand van de rechter. Alles wat er gebeurd schrijf je keurig netjes op en verwerk je in een verslag. Dit verslag heet een proces-verbaal. Hier heb je misschien wel eens van gehoord. Verder leer je ook de spannende dingen: het ondervragen van verdachten, het schrijven van vonnissen enzovoorts. Heb je meer dan 6 jaar ervaring opgedaan als jurist, dan kom je in aanmerking om een echte rechter te worden. Je bent naar alle waarschijnlijkheid ook benieuwd naar wat je verdient als rechter. Hoewel dit sterk afhankelijk is van de plek waar je werkt, kun je rekenen op een salaris van tussen de 2.500 en 7.500 euro bruto per maand.

 

Benodigdheden

Vaak is een opleiding of scholing leeftijdsgebonden. Bij de opleiding tot jurist is dit niet het geval. Wél heb je een VOG nodig. Je kunt een VOG aanvragen in Rotterdam of in je eigen woonplaats. Dit document is een verklaring van je goede gedrag in het verleden en geef aan dat je te vertrouwen bent.

 

https://www.vognodig.nl/vog-aanvragen