Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Low budget vakantie

low budget vakantie

 

het waard om uit Bulgarije te halen? Bulgaarse souvenirs
De traditie van het brengen van leuke kleine dingen van een reis om vrienden en kennissen te presenteren, verscheen waarschijnlijk toen de eerste reizigers verschenen – dat wil zeggen in onheuglijke tijden. Waarschijnlijk heeft elk huis een heleboel souvenirs die niet aan de zaak kunnen worden aangepast, en het uitwerpen van een hand komt niet op. Al deze magneten, decoratieve borden, obscure lappen en snuisterijen verzamelen stof en veroorzaken niet alleen nostalgische herinneringen, maar ook openhartige irritatie. Bulgarije steekt gunstig af bij veel andere landen omdat Bulgaarse souvenirs voor het grootste deel praktisch zijn. Wat is het waard om uit Bulgarije mee te nemen?

cosmetica met rozenolie
Bulgaarse cosmetica met rozenolie ruiken heerlijk
• In de eerste plaats natuurlijk cosmetica met rozenolie. Als je wilt, kun je dergelijke cosmetica in Rusland kopen, maar in Bulgarije zijn crèmes, zepen, gels, schuimen, shampoos, balsems en lotions met een verbluffend roze aroma vele malen goedkoper. Daarnaast is de keuze aan cosmetica zeer ruim. Experts zorgen ervoor dat de beste roze cosmetica in Karlovo wordt gemaakt. Rozenwater is geweldig vanwege zijn veelzijdigheid: het kan worden toegevoegd aan gezichts- en lichaamsmaskers, in plaats van tonic, zelfs bevroren en met ijs afgeveegd. En het aroma …
Maar wat rozenolie betreft, het is er niet zo eenvoudig mee. Echte rozenolie is niet goedkoop en je kunt het maar op heel weinig plaatsen kopen, alleen in de Rozenvallei (Kazanlak, d.w.z. Kazanlak) en in sommige apotheken. Wat bij toeristische ruïnes wordt verkocht, bevat maximaal 1% van de kostbare olie.
Trouwens, Bulgarije staat niet alleen bekend om rozen, maar ook om lavendel. En lavendel wordt ook actief gebruikt bij de vervaardiging van cosmetica. Deze zeep, lotions en geurige sachets (een geweldig idee voor een cadeau trouwens). En ook voor een cent.
Bulgaars keramiek
Traditioneel Bulgaars aardewerk is een mooi en praktisch souvenir, maar weegt veel
• Op de tweede plaats staat Bulgaars keramiek. Verrassend duurzame en onderscheidende zoutvaatjes, asbakken, kannen en kopjes, borden en slakommen, vaten en potten in alle maten en bijna alle kleuren zullen een echte decoratie zijn voor elke keuken. En een zeer praktische decoratie: je kunt echt van dergelijke borden eten, en in traditionele keramische potten kun je echt heerlijke gerechten bereiden (niet alleen Bulgaarse). Dergelijke keramiek is goedkoop, maar ze dienen jarenlang. Het is zeer duurzaam, verliest zijn uiterlijk niet in de loop van de tijd, gaat niet achteruit … En de gerechten zijn zo lekker dat je niet meer terug wilt naar gewone steelpannen.
• Het komt zelden voor dat iemand alcohol uit Bulgarije achterhoudt en niet meeneemt: heerlijke lokale wijnen of cognac – traditionele Bulgaarse sterke Bulgaarse alcohol
Bulgaarse wijnen, brandewijn, brandewijn zullen een prachtig geschenk zijn
op fruit gebaseerde drank. Rakia wordt hier gemaakt, zo lijkt het, door absoluut alle dorpelingen, maar in de winkels vind je industriële rakia, ook in kleine souvenirflesjes. Abrikoos (Caicia) brandewijn wordt het best gewaardeerd, maar andere soorten zijn uitzonderlijk geurig. De harten van Russische toeristen zijn altijd in de ban van de felgroene muntlikeur, die voornamelijk wordt gekocht voor de naam die het Russische hart dierbaar is – Menta Cave.
• Textiel – op de vierde plaats. Tafelkleden en servetten met traditioneel borduurwerk worden altijd verkocht op toeristische routes. Veel toeristen kopen graag bontpantoffels, die zo comfortabel zijn om in de winter te lopen. Trouwens, deze slippers worden in Dobrich genaaid en in de winkel in de fabriek worden bontschoenen veel goedkoper verkocht dan in resorts.
Bontslippers worden ver van overal in Bulgarije verkocht, omdat ze ze maar in één fabriek in Dobrich maken, en deze fabriek is geheim – niet iedereen kan hem vinden en praktisch niemand komt op het moment dat de winkel open is. Daar worden verschillende schapenvachtproducten verkocht, maar als de stijlen van de schapenvachtjassen nogal somber zijn, dan is de situatie met pantoffels veel beter. Gemaakt van schapenvacht van binnen en van buiten, deze pantoffels zijn de hele winter perfect warm. Maar omdat de schapenvacht wit is, verandert in de lente de schaduw van pantoffels. In resorts kunnen de prijzen voor slippers oplopen tot 40 euro, in Dobrich zijn ze de helft van de prijs.
Natuurlijk zijn er ook minder praktische souvenirs. Dit zijn traditionele kerstmagneten en originele producten zoals jam van rozen, rozenwijn of honing. Bulgaarse rozen zijn ongetwijfeld goed, maar de snoepjes en drankjes zijn erg amateuristisch. Als een geschenk aan kenners van originaliteit ten koste van de smaak, zijn dergelijke delicatessen echter redelijk geschikt.


 

https://www.dergatsjev.be/2020/07/bulgaria-aqua-paradise-resort-goedkope.html