Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Eigen auto of zakelijk leasen zzp

Stel je bent net je eigen bedrijf begonnen. Dan heb je waarschijnlijk vervoer nodig. Een auto waarmee je klanten kunt bezoeken of goederen kunt afleveren. Maar nu vraag je je af of hoe je dat gaat regelen. Ga je je huidige eigen auto gebruiken? Ga je zelf een nieuwe auto kopen? Of denk je dat zakelijk leasen zzp’ers meer voordeel op zal leveren? Als je je eigen auto wilt gebruiken, kun je de kilometers die je voor je werk maakt, declareren. Je kunt de wagen dan ook nog gewoon privé gebruiken, maar draait wel zelf voor onderhouds- en reparatiekosten op. Ga je zakelijk leasen, dan kun je te maken krijgen met bijtelling.

Bijtelling en kilometerregistratie

Wanneer je een zakelijke leaseauto ook in je vrije tijd gebruikt, moet je er bijtelling voor betalen. Een percentage van de aanschafwaarde (meestal zo’n 25%) wordt bij je inkomen geteld. Daar moet belasting over betaald worden. Heb je een nieuwe leaseauto met een hoge cataloguswaarde? Dan kan de bijtelling voor aanzienlijke extra lasten per maand zorgen. Toch kan die constructie nog steeds goedkoper zijn, dan bijvoorbeeld naast je bedrijfsauto ook nog een auto voor privégebruik aanhouden. Rijdt je ook buiten je werk in je leasewagen? Dan moet je wel een sluitende kilometerregistratie bijhouden voor de belastingdienst. Het kan dus zijn dat zakelijk leasen zzp’ers ook extra kosten en administratie op gaat leveren.

Bedrijfswagen leasen of bedrijfsauto leasen 

Omdat in het geval van zakelijk leasen zzp’ers een langdurig contract moeten aangaan, meestal van een jaar of vier, is het aan te raden om bovenstaande consequenties goed af te wegen. Alleen dan kun je een verstandige keuze maken en wordt zakelijk leasen geen hoofdpijndossier. Als zakelijk leasen zzp’ers het ondernemen makkelijker maakt, zullen ze eerder geneigd zijn om voor deze vorm van financiering te gaan.

https://www.bedrijfswagenleasenzzp.nl/