Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Beamer kopen of projector advies

Een beamer kopen is natuurlijk heel erg leuk, maar het is ook een serieuze aankoop. Dat je er films mee kunt kijken wist je waarschijnlijk al, maar wat kun je hier nog meer mee? Waar moet je op letten bij een beamer kopen? Welke verschillende soorten projectors zijn er? Genoeg vragen die wel wat advies kunnen gebruiken. Na het lezen van dit artikel ben je goed voorbereid op het kopen van je eerste beamer.

Waarom een beamer kopen?
Dat de overweging wordt gemaakt tussen een televisie en een beamer is niet heel gek. We willen namelijk steeds vaker genieten van een groot scherm. Gewoon voor het gemak of juist voor de beeldervaring. Hoe groter een tv-scherm, hoe duurder deze zal zijn. Met een beamer heb je veel meer mogelijkheden in schermgrootte. Daarnaast kun je gamen met een beamer, presentaties geven en dus ook gemakkelijk de beamer verplaatsen of meenemen naar vrienden voor ene gezellig avondje.

Verschillende soorten beamers
Er zijn drie verschillende soorten beamers. Wellicht past de een beter bij je dan de ander. Dit maakt het kopen van de juiste beamer een stuk makkelijker. Zo heb je een DPL beamer een LCD beamer en een LED beamer.

De laatste komt je waarschijnlijk wel bekend voor. LED staat voor light-emitting diode, maar deze beamer gebruikt ook een laser. Hierdoor krijg je een krachtig beeld en deze beamer gaat wel 20.000 uur mee. Zeker een duurzame aankoop. Een kleinere beamer en daarmee ook wat makkelijker te verplaatsen is een DLP beamer. Als je een DLP beamer koopt heb je maar liefst 1,3 miljoen pixels die ervoor zorgen dat je fantastische kleuren te zien krijgt.

Een voordeliger alternatief op de DLP beamer is een beamer die gebruik maakt van Liquid Crystal Display, oftewel LCD. Door de goede contrastratio krijg je heldere en natuurlijke kleuren. Hou bij deze beamer wel rekening met een minder lange levensduur. Bijvoorbeeld ook erg gaaf om je vakantiefoto’s en video’s op af te spelen.

Hier moet je op letten bij een beamer kopen
Als je weet waarvoor je jouw beamer wilt gebruiken, weet je nu ook welke soort je daarvoor nodig hebt. Daarnaast zijn er uiteraard nog andere punten om in overweging te nemen voordat je overgaat tot het kopen van een beamer. Denk bijvoorbeeld aan de resolutie, aan de grootte van het projectiescherm en de kijkafstand.

Er zijn beamers die je dicht op de muur kunt plaatsen, beamers die je op een afstand aan het plafond moet hangen en beamers die je zo in je tas stopt.  De ruimte die je ter beschikking hebt speelt hierin ook een rol. Wil je films kijken in HD resolutie, dan is een groter beeld wel aan te raden. De kijkafstand is hierbij belangrijk. Zo moet je minimaal 1,5 keer de breedte van het scherm nemen als kijkafstand. Op deze manier kun je de beste kwaliteit ervaren. Hoe specifieker je de beamerzoektocht maakt, hoe sneller je bij de beste beamer zult uitkomen.