Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

As na crematie en wat nu?

Een maand na de crematie krijgt u de as. Wat kunt en mag u doen? Alle mogelijkheden op een rijtje

 

Als u onlangs een dierbare heeft verloren en voor een crematie gekozen heeft krijgt u binnenkort de as in huis. Soms is cremeren een lastig besluit, vooral in het geval de wensen van de dierbare overledene onbekend of onduidelijk waren.

Nu is het natuurlijk sowieso een lastige periode als iemand overlijdt en er een uitvaart snel geregeld moet worden. In deze tijd moet u snel en veel regelen. Na begraven op een begraafplaats volgt vanzelf de wens om een persoonlijke grafsteen of en bijzonder grafmonument. Na crematie krijgt u op een gegeven moment de as en moet u besluiten wat u met de as gaat doen? Gelukkig heeft u alle tijd om in uw eigen tempo te bepalen wat u met de as wilt. En op niets doen staat geen straf.

Memorabel Afscheidsmonumenten geeft u hier een overzicht van de mogelijke as-bestemming en de regels vast gelegd in de wet die hiervoor gelden.

Een maand wachttijd – wettelijke regels van het crematorium

De Wet op de lijkbezorging vereist dat as een maand op het crematorium bewaard moet blijven. Er zit het idee achter dat Justitie nog onderzoek moet kunnen doen in het geval van een mogelijk misdrijf. Daarom wil men niet dat de as meteen spoorloos zou ‘verdwijnen’; In het ergste geval zou men de as nog kunnen onderzoeken op bijvoorbeeld sporen van gif.

Bijkomend voordeel voor nabestaanden is dat men nog de tijd heeft om na te denken over de as bestemming en geen overhaaste onomkeerbare beslissingen neemt. U heeft de tijd om een bestemming van de as te zoeken die zowel bij u als bij uw overleden dierbare past.

Beslist u?

Soms zijn er nabestaanden het niet met elkaar eens wat ze met de as willen. Helaas komt dat vaker voor dan u wellicht vermoedt. Wie bepaalt er dan wat er gebeurt? Wie beslist? Bent u dat? Wel als u de persoon bent die opdracht tot crematie gaf.

De wachttijd van een maand zorgt er ook voor dat nabestaanden meer tijd hebben om in het geval van meningsverschil er samen uit te komen. En mocht dat niet lukken dan is er nog tijd om een advocaat te consulteren. Helaas komt het soms tot een rechtszaak.

Zou de as direct na het cremeren zijn uitgestrooid of zijn meegenomen door een nabestaande, dan zou dit tot nog meer problemen en conflicten leiden. M.a.w. die maand wachttijd is zo gek nog niet.

Mag overal verstrooid worden?

Als u de as op een voor u of voor de overledene bijzondere plaats wilt verstrooien, dan zijn daar de regels gelukkig zeer ruim in. Sinds 1998 zijn de regels hiervoor aangepast. U hoeft u niet langer te beperken tot officieel aangewezen strooivelden. In principe mag u op iedere willekeurige plaats in Nederland de as uitstrooien.

Natuurlijk zijn er wel wat beperkingen. U zou het waarschijnlijk ook niet erg op prijs stellen als willekeurige mensen plots in uw tuin staan om 2,5 kg as uit een urn uit te strooien. Als u as wilt uitstrooien op een openbare plek moet de gemeente waar u dit wilt doen dat toelaten. Op andere plaatsen moet de eigenaar van het water of de plek waar u wilt gaan uitstrooien daar geen probleem mee hebben.  

As urn

As bewaren in een urn is nog steeds populair en gebruikelijk. Niet zo vreemd omdat de urn “thuis” is, soms letterlijk (de plaats waar iemand gewoond heeft) soms figuurlijk (bij familie of naasten in huis) Thuis zet u de urn op een passende plek binnen of buiten in de tuin. Ook het plaatsen van de urn in een urnentuin, urnen muur of in een urnengraf komt veel voor.

Er is een enorme keuze aan urnen, ook kunt u een urn laten maken die helemaal past bij uw dierbare overledene. U bent zeker niet verplicht om de urn bij het crematorium of uitvaartcentrum te kopen. Als u een urn laat ontwerpen geeft dat de mogelijkheid om de urn extra bijzonder en persoonlijk te maken.

Bijvoorbeeld met een motief van de favoriete bloemen van uw overleden dierbare? Of misschien had hij/zij wel een unieke liefhebberij en wilt u dit verbeeld zien op de urn? Ook het aanleveren van een eigen tekening of schets is mogelijk zodat deze op de urn verwerkt kan worden.

Een andere bijzondere manier om uw dierbare bij u te houden is door middel van as-sieraden.

Diamanten

Een ongebruikelijk as-sieraad komt van een Zwitsers bedrijf. Uit de as van uw overleden dierbare persen zij onder hele hoge temperaturen en druk een diamant.  Uit dit intensieve en langdurige proces (afhankelijk van de gewenste grootte duurt het van enkele weken tot meerdere maanden) groeit een heldere blauw/witte diamant. De ruwe diamant wordt vervolgens geslepen in een door u gewenste vorm.

Daar zijn aanzienlijke kosten aan verbonden, maar dan krijgt u een heel tastbare en bijzondere herinnering die bij u kunt dragen in de vorm van een hanger of ring.

Tijd genoeg

Naast het uitstrooien van as, het in een urn bewaren kunt u ook nog een beetje as laten verwerken in een herinneringsobject of as-sieraad. Als as gecombineerd wordt met gesmolten glas ontstaan er prachtige en subtiele luchtbelletjes in het glas. U ziet het er zijn onnoemlijk veel mogelijkheden. Voorkom een overhaaste keuze waar u misschien later spijt van zou kunnen. Verdiep u in de mogelijkheden en neem uw tijd; er is nu geen haast meer bij

 

 

Toch gedenkteken of grafsteen?

Hoewel uw dierbare is gecremeerd kan er nog steeds een graf aangeschaft worden. Sommige nabestaanden vinden het prettig als er een graf is waar men naar toe kan gaan. Vele begraafplaatsen bieden de mogelijkheid van een urnengraf. Een graf waar een of meerdere urnen in begraven kunnen worden.

Op het urnengraf kunt  u een gedenkteken of afscheidsmonument voor uw dierbare laten plaatsen. Memorabel ontwerpt samen met u een passend afscheidsmoment , waarbij we uw wensen centraal staan.

Er is een grote keuze uit moderne materialen en toepassingen. We maken het grafmonument heel persoonlijk.

Meer informatie of een vrijblijvend persoonlijk gesprek? ? Of wilt u mij  direct al inschakelen voor het ontwerpen van een persoonlijk gedenkteken? Neemt u dan contact met mij op.

 

Memorabel Afscheidsmonumenten

Als grafkunstenaar nodig ik nabestaanden graag uit om actief mee te denken en helpen bij het ontwerpen van een persoonlijk afscheidsmonument of gedenkteken.

Memorabel Afscheidsmonumenten maakt monumenten met eigentijdse materialen als RVS, geroest staal en glas. Alle ontwerpen zijn altijd persoonlijk en uniek en worden alleen maar door Nederlandse vakmensen uitgevoerd. Als nabestaande bent u welkom om tijdens het maken tussendoor een kijkje te komen nemen. Graag adviseer ik u over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neemt u contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

 

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

https://www.memorabel.nl/