Ad Werk
Image default
Woning en Tuin

Wat is een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar wordt gebruikt om mensen te beschermen tegen fouten in de stroom toestroom en om het ontstaan van branden tegen te gaan. Het is belangrijk om te weten hoe een aardlekschakelaar werkt, zodat je altijd veilig blijft. Wanneer je nog nooit een aardlekschakelaar hebt gezien, kan het eng zijn om hem ineens te moeten gebruiken. Daarom is het slim om je in te lezen over hoe het werkt. Zo weet je precies waar het apparaat voor is. Lees er hier meer over!

De werking van een aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar heeft een kern wat een magnetische ring is. Hierom zitten de hoofdwikkelingen. Wanneer er een fout in de stroom ontstaat, door bijvoorbeeld een te hoge spanning of een fout in een apparaat of machine, zorgt de schakelaar ervoor dat de verbinding wordt gesloten. Zo worden verdere storingen of zelfs branden voorkomen. De aardlekschakelaar detecteert de fout en schakelt snel de stroom uit. Om de veiligheid van mensen te garanderen, is het verplicht in Nederland om een aardlekschakelaar te hebben in elke woning. Het doel van de aardlekschakelaar is om jou te beschermen, daarom is het belangrijk dat je het apparaat met rust laat zodat je hem niet per ongeluk kapot maakt. Wel kun je ze testen om te kijken of ze nog goed werken. Dit kun je doen door middel van een testknop.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten, zoals de differentiële-stroom-aardlekschakelaar en de aardfoutstroom-begrenzer. De eerste is een soort aardlekschakelaar die de stroom meet tussen de fasegeleider en nulgeleider en de stroom die via de aarde gaat. Wanneer er een groot verschil wordt gemeten tussen deze twee stromen, wordt de stroom uitgeschakeld door de aardlekschakelaar.  Wanneer er een groter risico is op een aardlek, wordt er gebruik gemaakt van een aardfoutstroom-begrenzer. Deze worden vaak gebruikt op plekken met veel elektrische apparatuur zoals in een industriegebied. Deze zul je dus minder vaak zien in een normale woning. Een differentiële-stroom-aardlekschakelaar is wat er standaard in een woning zit.