Ad Werk
Image default
Gezondheid

Hoe kan een tandarts adviseren over een goede mondverzorging?

De mondgezondheid van je kind is net zo belangrijk als zijn algehele gezondheid. Als je een ouder bent, wil je niets anders dan het beste voor je kinderen. Een goede mondverzorging kan gaatjes en tandbederf helpen voorkomen. Een periodieke behandling op de tandarts stoel is hoognodig, maar er zijn nog meer dingen die ze voor je kunnen doen.Een tandarts is er om advies te geven over hoe je je kind een goede mondhygiëne kunt geven. Dus, wat kunnen tandartsen voor je doen?

Een goede tandverzorging set voor kinderen aanbevelen

Als je je zorgen maakt over de mondgezondheid van je kind, kun je een ​​tandverzorgingsset aanschaffen. Een tandverzorgingsset is een set hulpmiddelen die je kind kan gebruiken om een ​​goede mondgezondheid te behouden. Een goede tandverzorgingsset moet een tandenborstel, tandpasta en flosdraad bevatten. De beste manier om de juiste set te vinden, is door eerst je tandarts te raadplegen. Op deze manier kunnen ze aanbevelen wat het meest comfortabel is voor je kind, terwijl het nog steeds effectief is om hun tanden sterk en gezond te houden.

Leren hoe je correct kunt flossen

Je tandarts kan je leren hoe je correct moet flossen. Als je niet zeker weet wat de juiste manier is, vraag dan aan een mondhygiënist of tandarts om tips en advies. Flossen is een belangrijk onderdeel van een goede mondverzorging. Dit kan tandplak tussen de tanden verwijderen waar een tandenborstel niet bij kan. Tandplak ontstaat wanneer bacteriën op het tandoppervlak groeien. Het veroorzaakt na verloop van tijd schade als het niet regelmatig wordt verwijderd. Flossen kan tandvleesaandoeningen en tandbederf voorkomen door voedseldeeltjes los te maken die tussen de tanden blijven zitten, vooral na het eten van plakkerige snacks.

Fluoridebehandelingen toepassen

Fluoridetandpasta is een gebruiksvriendelijke methode die tandartsen aanbevelen voor kinderen vanaf twee jaar. Tandartsen kunnen ook een fluoridevernis aanbrengen tijdens regelmatige controles of reinigingen, of je kunt vrij verkrijgbare fluoridespoelingen en -gels kopen om thuis te gebruiken. Fluoridebehandelingen versterken je tanden door ze beter bestand te maken tegen zuren in je mond, die het tandoppervlak aantasten en tandbederf veroorzaken. Fluoride helpt ook gaatjes te voorkomen door het moeilijker te maken voor bacteriën om op het tandglazuur te blijven plakken. Het is dus belangrijk dat je je leven lang fluoride producten blijft gebruiken.

Tips geven om tandbederf te voorkomen

Tandartsen kunnen ook tips geven om tandbederf te voorkomen. Ze raden aan om suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken te vermijden, een rietje te gebruiken om contact met de tanden te vermijden en een fluoridetandpasta te gebruiken.

Ouders tips geven om het gebit van hun kind gezond te houden

Als het gaat om mondverzorging, moeten ouders van jonge kinderen vooral letten op tanden poetsen, flossen en regelmatige tandheelkundige controles. Twee keer per dag tanden poetsen voorkomt tandbederf en tandvleesaandoeningen. Je moet je tanden minstens één keer per dag flossen, zodat het voedsel dat tussen je tanden zit wordt verwijderd. Zo voorkom je gaatjes en tandvleesaandoeningen op latere leeftijd. Kinderen moeten minstens eens per zes maanden regelmatig naar de tandarts gaan, zodat eventuele problemen met hun tanden of tandvlees in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord en dienovereenkomstig kunnen worden behandeld.