Ad Werk
Image default
Gezondheid

Artrose: Begrijpen en Verlichten van Pijn

Artrose is een veelvoorkomende vorm van gewrichtsslijtage die miljoenen mensen wereldwijd treft. Het kan leiden tot chronische pijn en verminderde mobiliteit. In dit artikel zullen we bespreken wat artrose is en wat je kunt doen om de pijn die ermee gepaard gaat te verlichten.

Wat is Artrose?

Artrose, ook wel osteoartritis genoemd, is een degeneratieve gewrichtsaandoening die optreedt wanneer het kraakbeen in de gewrichten verslechtert. Kraakbeen is het gladde weefsel dat de uiteinden van de botten bedekt en als een schokdemper fungeert. Wanneer dit kraakbeen verslechtert, kunnen de botten wrijven en schuren, wat pijn en ontsteking veroorzaakt.

Artrose kan elk gewricht in het lichaam aantasten, maar het komt het meest voor in de handen, knieën, heupen en wervelkolom. Het risico op artrose neemt toe met de leeftijd, maar het kan ook het gevolg zijn van overmatig gebruik, letsel, obesitas, genetica en andere factoren. Met de juiste atrose behandeling kan pijn minder worden. 

Symptomen van Artrose

De symptomen van artrose variëren afhankelijk van het aangetaste gewricht, maar veel voorkomende tekenen zijn:

Pijn: Doorgaans is de pijn mild tot matig, maar kan in de loop van de tijd verergeren. Het kan optreden tijdens beweging of na langdurige activiteit.

Stijfheid: Gewrichtsstijfheid is vaak ’s ochtends of na periodes van inactiviteit het ergst. Het kan enkele minuten tot enkele uren aanhouden.

Verminderde Beweeglijkheid: Artrose kan de bewegingsvrijheid van het aangetaste gewricht beperken. Dit kan leiden tot verminderde mobiliteit.

Zwelling: Sommige mensen met artrose ervaren zwelling in de aangetaste gewrichten als gevolg van ontsteking.

Pijnverlichting bij Artrose

Hoewel artrose niet volledig te genezen is, zijn er verschillende manieren om de pijn en de impact van de aandoening op je leven te verminderen:

Medicatie: Over-the-counter pijnstillers zoals paracetamol of ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking. Voor ernstigere gevallen kan je arts sterkere medicijnen voorschrijven.

Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen bij het versterken van de spieren rond het aangetaste gewricht, het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van pijn.

Gewichtsbeheersing: Overgewicht kan de druk op de gewrichten vergroten. Het behouden of bereiken van een gezond gewicht kan de pijn bij artrose verminderen.

Oefening: Regelmatige, gematigde lichaamsbeweging kan de spieren versterken en de gewrichtsfunctie verbeteren. Praat met je arts of fysiotherapeut over welke oefeningen geschikt zijn voor jou.

Hulpmiddelen: Het gebruik van hulpmiddelen zoals braces, krukken of orthopedische schoenen kan de pijn verlichten en de druk op de gewrichten verminderen.

Chirurgie: In ernstige gevallen kan een arts een operatie overwegen, zoals gewrichtsvervanging (bijvoorbeeld heup- of knieprotheses) om de pijn te verlichten en de functionaliteit te herstellen.

Conclusie

Artrose kan een uitdaging vormen, maar er zijn veel opties beschikbaar voor pijnbestrijding en de kwaliteit van leven te verbeteren. Het is belangrijk om met je arts samen te werken om de beste behandelingsstrategie voor jou te bepalen, rekening houdend met je specifieke symptomen en behoeften. Met de juiste aanpak kun je actief en comfortabel blijven, zelfs als je te maken hebt met artrose.

https://vrijvanpijn.nl