Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Wat is een e-sigaret?

Een e-sigaret, ofwel een elektronische sigaret, is een apparaat dat op batterijen werkt en dat doses verdampte nicotine of niet-nicotine oplossingen afgeeft aan de gebruiker om in te ademen. Het heeft tot doel een gelijkaardig gevoel te geven als het inademen van tabaksrook, zonder de rook en dus gevaar voor meeroken door omstanders. Ze worden vaak geadverteerd als een manier om te stoppen met roken of ermee te minderen.

De vloeistof heeft meestal nicotine en smaakstoffen en andere toevoegingen. De nicotine in e-sigaretten en gewone sigaretten is verslavend. E-sigaretten worden beschouwd als tabaksproducten omdat de meesten van hen nicotine bevatten, die uit tabak komt.

Het roken van e-sigaretten, ook wel “vapen” genoemd, wordt wereldwijd steeds populairder en is vooral in trek bij jongeren. Het gebruik ervan is de laatste vijf jaar sterk toegenomen. Vandaag de dag gebruiken meer middelbare scholieren e-sigaretten dan gewone sigaretten. Het gebruik van e-sigaretten is hoger bij middelbare scholieren dan bij volwassenen. De e-sigaretten proberen doorgaans zo veel mogelijk op normale sigaretten te lijken qua uiterlijk, ze verbranden echter geen tabak.

Er zijn verschillende soorten e-sigaretten op de markt. Het product is altijd een lange koker die lijkt op een sigaret, sigaar, een pijp of een pen. De meeste e-sigaretten zijn herbruikbaar, met vervangbare of hervulbare patronen. Er bestaan ook wegwerp e-sigaretten, maar die komen in de praktijk maar erg weinig voor.

De e-sigaret is pas echt ontstaan in 2003, uitgevonden door een Chinese arts. Voor het eerst op de markt gebracht zijn de apparaten goed ontvangen door degenen die zich minder dan zeker voelen in het afkicken van de verslaving. Intussen zijn er zo’n 500 verschillende merken e-sigaretten op de markt verkrijgbaar.

Hoe werkt een e-sigaret?
Wanneer de roker een trek neemt aan het mondstuk, activeert een sensor een verwarmingselement dat een gearomatiseerde, vloeibare oplossing in het mondstuk verdampt. De roker inhaleert daarmee deze oplossing. De hoeveelheid nicotine in deze oplossing is afhankelijk van het merk en type e-sigaret, maar varieert meestal tussen de 24 en 36 milligram per milliliter.

De verschillende onderdelen:

Mondstuk: Een patroon dat aan het uiteinde van de koker is bevestigd. Een kleine plastic bolletje in het mondstuk houdt een absorberend materiaal vast dat in de vloeibare oplossing is doordrenkt. De cartridge kan worden bijgevuld of vervangen door een andere voorgevulde cartridge indien nodig.

Vernevelaar: Een verwarmingselement dat de vloeistof verwarmt, waardoor deze verdampt. De oplossing kan dan worden ingeademd of ingeademd.

Batterij: Drijft het verwarmingselement aan. Dit is normaal gesproken een oplaadbare lithium-ionbatterij.

Sensor: Activeert de verwarming wanneer de gebruiker het apparaat aanzuigt. Een LED kan aangeven wanneer deze geactiveerd is.

Vloeistof: ook bekend als e-vloeistof, wordt gemaakt door nicotine uit tabak te halen en te mengen met een basis, meestal propyleenglycol, en smaakstoffen. Propyleenglycol wordt gebruikt in inhalatoren, bijvoorbeeld voor astma. Er zijn veel verschillende smaken om uit te kiezen qua e-vloeistof.

Sommige smaken, zoals een combinatie van tabak en menthol, proberen op traditionele sigaretten te lijken. Een aantal van hen beweren specifieke merken na te bootsen.

Vind meer e-sigaret informatie bij https://www.dampersgids.nl

https://www.dampersgids.nl