Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Wat heb je nodig voor een spannend potje schaak?

Het spel waar je nooit genoeg van krijgt. De talloze stellingen die er mogelijk zijn maakt dat niet één potje schaken gelijk is aan een vorige. Schaken is voor de beginner tot grootmeester, en alles wat daar tussenin zit, een uitdaging.

Samen is leuker

Niets af aan de prachtige apps en online schaakcomputers. Wees blij dat het er is; een potje schaken is altijd bereikbaar. De schaakcomputer heeft trouwens een lange geschiedenis. Al in de jaren tachtig van de afgelopen eeuw was de schaakcomputer een lastige tegenstander. Echt wereldnieuws werd het in 1997, schaakgrootmeester Kasparov verloor een partij van een computer. Deze computer had een 200 mhz processor en die kon 200 miljoen stellingen per seconde doorberekenen, en toen waren de hersenen van de mens ingehaald. Vandaag de dag noemen we een computer die tien keer sneller is als de computer uit 1997 traag. Nu zal iedereen door een computer verslagen worden. In ieder geval hebben we dankzij de schaakcomputer, en dan nu online en apps, altijd onze hersenkraker binnen bereik. Maar schaken is een sociaal iets. Tijdens schaken is er communicatie, want schaken is duelleren. Schaken moet eigenlijk op gezette tijden tussen twee mensen. Mensen die hun strategie bepalen achter een schaakbord.

Schaakbord kopen

Van belang om samen te kunnen schaken is een goed schaakspel. En om een goed schaakspel te vinden kom je werkelijk in een woud van spelen terecht. De schaakcassette met de stukken in het bord, een kartonnen bord met plastic stukken in een speelgoedwinkel, een mini reis schaakspel, tot een mega groot tuinschaakspel waar je tussen de stukken doorloopt. Op Raindroptime kun je in ieder geval wat borden bekijken. daar zijn ook van die kwalitatief hoogwaardige borden te zien die werkelijk generaties lang in de familie zullen blijven. Ook tref je daar adviezen aan m.b.t. het formaat. Ideaal is een veldmaat, een veld is één vakje op het schaakbord, van 55 mm. En dan de gangbare schaakstukken van Staunton. Maar soms is een afwijkende veldmaat prettiger.

Nu begint het

Na de stukken met schaakbord kopen denken veel mensen er te zijn. Opvallend is dat het schaakspel opstellen te verleren is. Jarenlang heeft de de computer of de app het voor je gedaan. Het advies is; even spieken. Even op de app of online kijken; ligt het bord goed? Heb je rechts een wit vlakje; of ligt het bord een kwartslag gedraaid? En de koningin; staat zij op haar eigen kleur? De overige stukken zullen wel op de goede plek staan; daarin zijn er zelden vergissingen. Uiteindelijk is zo’n schaakspel wat op een tafeltje staat al een verrijking voor het interieur, het is uiterst decoratief. Je zou het tijdloos design kunnen noemen. Maar ja, het is een spel, en niet enkel een sierstuk. Nu maar hopen dat er snel iemand langs komt dat het spel kan op jouw niveau. En dan lekker een reeks potjes schaken in series van twee bij twee. Een potje waarbij jij de zwarte stukken hebt, een potje dat jij de witte stukken hebt, en dan een korte pauze. Heerlijk is experimenteren met bestaande openingen, vaak verzonnen door beroemde grootmeesters. Tot dat je de ideale opening te pakken hebt, en tot dat de tegenstander dat weer weet te verslaan.

https://www.raindroptime.com/chess/chess-board.html