Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Top 4 giftige planten in Nederland

Als je aan giftige planten denk zul je niet zo snel aan Nederland denken. Eerder aan tropische landen met een oerwoud waar je toch een beetje moet opletten met wat je aanraakt. Maar ook in Nederland zijn er planten waar je voor moet oppassen. De een gevaarlijker dan de ander, hieronder zullen de 3 giftigste planten gegeven worden en waar deze gevonden kunnen worden. 

Lelietje-van-Dalen

De schattige naam van deze plant geeft niet weer hoe giftig deze plant is. Daarnaast ruikt het lelietje-van-dalen ook nog eens heel lekker wat het een erg interessante en leuke plant maakt. Alleen bestaat de plant uit de gifstoffen glycosiden en steroïde saponinen. Deze komen vrij bij het eten van de plant, en zorgen ervoor dat je je niet goed gaat voelen. Dit kan resulteren in overgeven, problemen met je hart en braken. 

Herfsttijloos

De herfsttijloos is een leuk bloem die oorspronkelijk uit west-Azië en het middellands zeegebied komt. Nu komt deze in heel Europa voor in bossen, duinen en in weilanden. De gifstof van deze plant is colchicine, deze stof kan leiden tot hartfalen en het verlammen van de ademhaling. Doordat de hoeveelheid colchicine per blad kan verschillen is het nooit duidelijk hoe giftig de plant echt is. 

Waterscheerling

Dit is een van de giftigste planten van Europa welke ook in Nederland te vinden is. De waterscheerling is voornamelijk te vinden op oevers en in moerassen. In deze plant is cicutoxine de werkzame giftige stof, deze kan dodelijk zijn. In het geval van de waterscheerling kan dit zelfs al na één hapje van de plant zijn. De symptomen van dit gif zijn problemen in de ademhaling, krampen en misselijkheid, raadpleeg bij deze klachten altijd een dokter. 

Jacobskruiskruid

Ook het gele jakobskruiskruid is een giftige plant, deze plant kan op verschillende plekken in Nederland en Vlaanderen gevonden worden. De plant is giftig voor de meeste zoogdieren, waar de mens ook onder valt. De plant is giftig doordat deze 16 verschillende soorten alkaloïden bevat. Dit is giftig bij het eten van deze plant. Jakobskruiskruid wordt ook wel eens teruggevonden in het voer van paarden, dit kan dan ook getest worden bij bijvoorbeeld Dumea Agroadvies.

https://shop.dumea-agro.nl