Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Sweater bedrukken

Een sweater of sweatshirt is van binnen gemoltonneerd katoenen trui met lange mouwen, met een hoge rond of een V-hals. Een sweater of trui is bedoeld om het bovenlichaam te bedekken en warm te houden. De naam verwijst naar het oorspronkelijke gebruik in het begin van de 20e eeuw, namelijk tijdens het sporten, waarbij sweat duidt op zweten, met al connotatie; druk bezig zijn, een inspanning leveren. Sweaters worden – net als van oorsprong andere sportkleding, zoals het trainingspak – steeds meer gezien als kledingstuk voor alledaags gebruik.

Molton is een geruwd, in effen of keperbinding geweven, dik wollen, halfwollen of katoenen weefsel; de stof kan aan een of aan beide zijden worden geruwd. Molton kan worden toegepast worden in de vorm van een deken of laken dan bovenop een matras wordt gelegd; of als hoeslaken, maar kan dus ook worden gebruikt in een trui of sweater. Molton wordt gebruikt in kleding omdat dit lichaamsvocht goed kan opvangen. Ook wordt molton wel in nachtkleding gebruikt. Veel kleding wordt gemaakt van katoen, katoen is een zachte eencellige vezel, die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. Er zijn 4 soorten katoenplanten die gebruikt worden voor de katoenproductie: Gossypium arboreum, in India en Pakistan deze is goed voor 2% van de wereldproductie. Gossypium barbadense, in Zuid-Amerika deze is goed voor 8% van de wereldproductie. Gossypium herbaceum, in het Arabische schiereiland deze is goed voor 2% van de wereldproductie. Gossypium hirsutum, in Centraal-Amerika is goed voor 90% van de wereldproductie. Vroeger werd katoen geoogst door het met de hand te plukken, tegenwoordig wordt dit veelal machinaal gedaan. Hiervoor is het nodig dat de plant met een ontbladermiddel wordt bewerkt om het plukken te vergemakkelijken of dat de plant is ontbladerd door ingetreden vorst. Bij de teelt van biologisch katoen is het gebruik van chemicaliën niet toegestaan, en wordt er handmatig geplukt. In de tropen groeit de katoenplant het hele jaar door, wanneer zij niet wordt ontbladerd.

Tegenwoordig worden sweaters ook gebruikt in het alledaagse leven. Sweaters bedrukken wordt veel gedaan voor een leuke afbeelding, tekst of een combinatie hiervan. Tegenwoordig zijn sweaters ook in een verkorte maat zodat je nog een stukje buik kunt zien. Dit is niet voor sporten bedoeld maar puur voor in de vrije tijd te dragen. Sweaters bedrukken wordt vooral in fabrieken gedaan, voor kledingstukken die in de winkel komen te liggen maar zelf kun je ook iets verzinnen en dit op je sweater laten te bedrukken.

http://www.shirtsenzo.nl/sweaters/