Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Private lease

Minder maandlasten met private lease dan met een autolening

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun auto te leasen i.p.v. er een te kopen. Aan het einde van 2018 hadden 150.000 consumenten een privé leasecontract; een toename van 50% vergeleken met 2017. Een belangrijke reden voor de populariteit van leasen is de lagere maandelijkse besteding. Vooral voor nieuwe autobezitters zit er vaak een aardig verschil tussen de uitgaven bij leasen en lenen. Met de fictieve 27-jarige Anna van der Vaart uit Zwolle als voorbeeld maken we een cijfermatige vergelijking.

Anna heeft een nieuwe Kia Picanto met private lease

(op basis van gegevens van XLEasy private lease)
Het privé leasen van een auto lijkt een beetje op huren, met het verschil dat je verplicht bent om dezelfde auto voor een vooraf vastgestelde periode te houden. Anna kiest voor een in bordeauxrood uitgevoerde Kia Picanto en voor een abonnement van 4 jaar (48 maanden). Binnen de lease periode zorgt het bedrijf voor de jaarlijkse allrisk verzekering en voor het reguliere onderhoud van de auto (olie verversen, bandenwissels en reparaties). De kosten hiervoor zijn ingecalculeerd in het abonnementstarief. Voor haar Kia Picanto betaalt Anna elke maand een vast bedrag van € 225.-

Anna koopt een nieuwe Kia Picanto met een lening

(op basis van gegevens van ING Bank)
Een Kia Picanto heeft anno 2019 een kostprijs van € 13.500.-. Anna kan dit bedrag volledig lenen bij de bank met een rente van 6% per jaar en een aflossingsperiode van 4 jaar (48 maanden). De bank zal eisen dat er tijdens de looptijd van het krediet een allrisk verzekering voor de auto wordt afgesloten. Zo komt de totale leensom op € 18.480.- (aankoop van de wagen + bankrente + verzekering) en zal de maandelijkse aflossing € 385.- bedragen. Het onderhoud van de auto zal gemiddeld € 20.- per maand kosten. Om een Kia Picanto te bezitten zal Anna dus elke maand € 405.- moeten uitgeven.

Het verschil in maandelijkse kosten tussen leasen en lenen

Met een private lease contract bespaart Anna dus elke maand € 180,-. Uiteraard geldt dit alleen voor de eerste 4 jaar. Na deze periode is de lening immers afbetaald en valt de maandelijkse aflossing weg. Maar dit betekent ook dat Anna in een oudere wagen zal blijven rijden en alsnog de verzekering en het onderhoud zelf moet betalen. Kiest ze voor private lease, dan kan ze na 4 jaar een nieuw contract aangaan voor een splinternieuwe Kia Picanto van het bouwjaar 2023. Indien je meer wilt weten over het privé leasen van een auto dan is de site van XLEasy private lease een goede optie.