Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Prikaccidenten vaker dan je denkt

Afgelopen week las ik een artikel over prikaccidenten. Ik had er nog nooit eerder van gehoord. Na het lezen van het artikel, heb ik wat meer research gedaan. En wat blijkt: in Nederland lopen zeker 1 miljoen werknemers kans op besmetting. Het gaat hierbij om besmettingen door overdracht van bloed of andere lichaamsvloeistoffen. We weten allemaal dat het mogelijk is om ziek te worden door een ander. En dat vooral bij besmetting door bloed, er kans is op besmetting van hiv. Toch denk ik dat prikaccidenten nieuw zijn voor veel mensen. In deze blog vertel ik je meer over prikaccidenten.

Wat is een prikaccident?

Een prikincident is een verzamelnaam voor prik snij bijt spat en krabincidenten. Bij zo’n incident kom je in aanraking met bloed of een andere lichaamsvloeistof van een ander. En deze aanraking kan leiden tot overdracht van ziektes.

Prikaccidenten komen het meest voor in de zorg. Waarbij bijvoorbeeld een zorgmedewerker per ongeluk in aanraking komt met een gebruikte injectienaald. Er zijn veel andere beroepen die ook risico lopen op dit soort accidenten. Denk aan schoonmakers, gevangenbewaarders of agenten. Bij die laatste twee kan het best vaak voorkomen dat je wordt gebeten of gekrabd. Ook hierbij is overdracht van ziektes mogelijk.

De meest voorkomende ziektes bij een prikincident zijn:

–        Hiv

–        Aids

–        Hepatitis B

–        Hepatitis C

Wat te doen bij een prikaccident?

Voor deze besmettingen zijn verschillende behandelingen mogelijk. Daarnaast is het handig om je te laten vaccineren, als je een risico loopt op prikaccidenten. In branches met een groot risico op prikincidenten, zorgt de werkgever vaak voor bedrijfsvaccinatie. Denk daarbij aan vaccinaties voor hepatitis A, hepatitis B, DTP en kinkhoest. Daarnaast zijn er bedrijven die een griepvaccinatie faciliteren.

Wist jij al dat zoveel mensen in Nederland risico lopen op prikincidenten? En dat het heel wat teweeg kan brengen? Gelukkig zijn er veel protocollen die gevolgd kunnen worden bij een prikaccident. En zijn voor de meeste overdragen behandelingen beschikbaar.

https://www.prikincident.nl/