Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Overstappen van energieleverancier

Vast of variabel

Bij een energiecontract is er de keuze voor een contract met vaste tarieven of voor een contract met variabele tarieven of tussen een tijdelijk contract en een contract voor onbepaalde tijd. Wat is het meest gunstige is nu de vraag. Dit kan verschillen per energieleverancier.

 

Vaste tarieven

Deze tarieven blijven gelijk gedurende het gehele contract. Elke maand of elk kwartaal doen energieleveranciers aanbiedingen met andere tarieven. Het moment van instappen is hier dus bepalend voor welke prijs je gaat betalen gedurende het contract.

 

Variabele tarieven

Hier is er minder zekerheid. Tweemaal per jaar wijzigen de tarieven; op 1 januari en op 1 juli. Je zou denken dat als het daalt dat het gunstig is, maar toch betaal je dan  toch nog meer dan bij een contract met een vast tarief. 

 

Een vast tarief is meestal voordeliger

Bij een tijdelijk contract met variabele tarieven ben je al met al vaak niet voordeliger uit. Vaste tarieven is in de praktijk vaak het voordeligst; vooral eenjarige contracten. 

 

Welkomstkorting

Een welkomstkorting wordt vaak aangeboden bij een vast contract. Hiermee bedoelen we een contract met een bepaalde duur; bijvoorbeeld een jaar of drie jaar. Het is een eenmalige korting en kan soms wel oplopen tot 250 euro. Het kan dus echt schelen op je energierekening. 

 

Contractduur

Een contract voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum en mag je tussentijds direct opzeggen, zonder boete. Bij een contract met bepaalde tijd (bijvoorbeeld een jaar of drie jaar) betaal je meestal een boete bij tussentijds opzeggen. De boete is hoger naarmate de resterende looptijd verder in de toekomst ligt. Stel je contract had nog 2,5 jaar gelopen, dan is de boete 125 euro.

 

Het beste contract

In vrijwel de meeste gevallen is het voor de consument het gunstigst om een eenjarig contract af te sluiten met een vast tarief. Vaak zijn dit exclusieve aanbiedingen met actietarieven en/of een welkomstkorting. Elk jaar dat je weer overstapt kan je van zo’n deal profiteren. Energie vergelijken laat je het beste contract zien naar jouw wensen. 

 

Na afloop van je contract

Als je contract afloopt en je doet niets, dan loopt het stilzwijgend door en wordt het een contract voor onbepaalde tijd tegen de op dat moment geldende variabele tarieven van de desbetreffende energieleverancier. Het is aan te bevelen om te onderzoeken of overstappen dan niet voordeliger is. In de meeste regelingen is de opzegtermijn een maand, dus je kunt het beste zes tot acht weken voor de einddatum beginnen met je te oriënteren.