Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Oorzaken en oplossingen voor trillende oogleden

Oorzaken en oplossingen voor trillende oogleden

Het trillen van de oogleden is een veelvoorkomend probleem. Heb jij wel eens last van een trillend ooglid? Maak je dan geen zorgen: meestal zijn trillende oogleden niet pijnlijk en geen indicatie van ernstige problemen. Wel kan een trillend ooglid als vervelend of hinderlijk worden ervaren, met name wanneer het probleem lang aanhoudt. Maar waar wordt het probleem nou door veroorzaakt? In dit artikel geven we een aantal oorzaken die trillende oogleden kunnen veroorzaken en ook een aantal tips om het probleem te verhelpen en te voorkomen.

Waardoor gaat je ooglid trillen?

Wanneer je ooglid trilt, zijn de spiertjes rondom je oogleden zich voortdurend aan het aanspannen en weer aan het ontspannen, zonder dat je hier controle over hebt. Dit komt doordat de zevende hersenzenuw, die de gelaatsspieren aanstuurt, door overstimulering te veel signalen naar de spiertjes uitstuurt. Het kan dan ook voorkomen dat bijvoorbeeld de wenkbrauwen met de oogleden meetrillen. De meest voorkomende oorzaken voor de overstimulering zijn oververmoeidheid en stress. Maar er zijn ook andere factoren die een trillen ooglid kunnen veroorzaken.

Trillend ooglid: wat zijn de oorzaken?

Zoals eerder gezegd kan de combinatie van stress en vermoeidheid trillende oogleden veroorzaken. Naast de combinatie van deze twee factoren zijn er nog andere oorzaken die tot een trillend ooglid kunnen leiden. Zo is bijvoorbeeld een hoge inname van cafeïne en alcohol een andere mogelijke veroorzaker van trillende oogleden. Hiernaast kan ook een tekort aan vitamine B12 leiden tot overactieve spiertjes rondom de ogen. Tot slot kan langdurig staren naar bijvoorbeeld een beeldscherm of boek ook leiden tot trillende oogleden.

Advies om van trillende oogleden af te komen

Wanneer je trillende oogleden hebt, kan dit heel vervelend aanvoelen. Hierom wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van af. Doordat je gestresst bent, kan het nemen van rust en pauzes niet intuïtief aanvoelen. Het is echter juist belangrijk dat je veel rust neemt wanneer je last hebt van een trillend ooglid, zodat je stressniveau en vermoeidheid omlaag gaan. Neem dus regelmatig pauze en ga op tijd naar bed. Let er ook op dat je voldoende ontspant. Ga bijvoorbeeld weer eens aan de slag met je hobby, of je kunt ook gaan sporten. Ook het doen van meditatie- en ademhalingsoefeningen kan helpen om de stress te verminderen. Tot slot is het belangrijk om op je voeding te letten. Drink niet te veel koffie en alcohol en let erop dat je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt via dierlijke producten zoals vlees, vis, melk of eieren.

https://liberi.nl/