Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Kan iedereen cryptocoins minen?

De cryptomarkt is volatiel. De markt schommelt met enorme pieken naar lagere dalen, maar weet uiteindelijk altijd op een hogere prijs dan voorheen uit te komen. Deelnemen aan de wereld van cryptovaluta wordt zo steeds interessanter. De welbekende weg richting crypto is simpelweg het kopen van een coin, maar er is ook een andere manier om in te stappen. Het minen van cryptocoins. Wat is dit dan precies? En kan iedereen cryptocoins minen?

Wat is het minen van crypto?

In het geval van Bitcoin begint het allemaal met een ingewikkeld proces dat de blockchain heet. De blockchain moet je in principe zien als een keten van blokken. In deze keten staan alle transacties van Bitcoin die ooit zijn gemaakt. Iemand die crypto minet, onderhoudt deze keten. Zij controleren en maken Bitcoin transacties en voegen hem toe aan de blockchain. Het proces dat hierbij komt kijken, is ingewikkeld. Complexe wiskundige puzzels moeten opgelost worden voordat een blok succesvol toegevoegd kan worden aan de keten. Dit proces is dermate complex dat er een beloning tegenover staat. De eerste miner die de wiskundige formule oplost en de blockchain aanvult met een transactie, krijgt een vergoeding van 6,25 bitcoin.

Kan iedereen cryptocoins minen?

In principe kan iedereen cryptocoins minen. Nu de waarde van cryptovaluta toeneemt, begint dit ook steeds aantrekkelijker te worden. Voor het minen van de meeste cryptomunten heb je het volgende nodig: een snelle eigen computer met chips voor efficiënte rekenkundigheid en toegang tot stroom. Bitcoins minen vereist speciale apparatuur die je online kan kopen.

Je hoeft geen ict’er of professional te zijn om dit te kunnen. Als leek kan je je gewoon aanmelden als miner om te starten. Het aanvullen van de blockchain kost je computer echter een hoop rekenkracht en stroom. Normale computers thuis zullen dus een grote achterstand hebben op de professionele apparatuur die de meeste miners hebben. Hoe sneller de computer, des te meer aanvullingen hij kan doen aan de keten.

Het Bitcoin netwerk bestaat op dit moment uit duizenden miners. Dit heeft ervoor gezorgd dat de moeilijkheidsgraad van de wiskundige puzzels is verhoogd. Anders zouden er te snel toevoegingen gedaan kunnen worden aan de blockchain. Snelle, slimme apparatuur begint zo steeds meer een vereiste te worden om cryptomunten digitaal te kunnen minen. In je eentje wordt dit al snel een dure activiteit. Hierom bestaan er tegenwoordig miningpools. Verschillende miners bundelen hier hun krachten en minen samen. De crypto-opbrengsten worden onder de deelnemers verdeeld.

Conclusie

Het is dus zeker mogelijk om zelf cryptomunten te minen. Met je eigen computer zal dit echter een langzaam proces zijn. Stroom en slimme apparatuur zullen hiernaast dure kostenposten worden. Ondanks dat kunnen echte fanatiekelingen dus direct aan de slag met het minen van crypto. Bundel je liever de krachten? Dan zou je kunnen onderzoeken of deelname aan een miningpool iets voor je is!