Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Hoe verplant je een boom?

Als je thuis wel eens een boom een andere plek hebt gegeven, weet je dat dat niet makkelijk is, zelfs als het maar een klein of jong boompje was. De wortels zijn dan nog niet volgroeid en het gewicht valt dan ook nog mee. Maar hoe kun je het beste een boom verplanten als deze wel volgroeid zijn? En wat als je een hele laan met bomen een nieuwe plek wilt geven? Bij het herinrichten van een gebied kan dit een wens zijn. En hoewel het planten van nieuwe bomen natuurlijk veel makkelijker is, is er een geschikte methode om volwassen bomen te herplaatsen.

Het begint met kennis en ervaring

Zonder kennis weet je helemaal niet in welke tijd van het jaar je het beste een boom kunt verplanten, hoe groot de wortels zijn (dus hoe diep je moet graven) en of je de boom voor het verplanten nog moet snoeien. Ervaring speelt nog een rol bij het inhuren van de beste mensen voor deze klus. Je hebt oog voor de natuur en omgeving nodig en je moet een aardig gevoel voor symmetrie en inzicht in afstanden hebben. Het grootste deel van het werk wordt uitgemeten, maar je moet ook kunnen zien of een boom precies op de goede plek terecht komt. Dan is er niet altijd tijd om de meetlat tevoorschijn te halen.

Specialistische apparatuur

En dan heb je natuurlijk nog de apparatuur waarmee gewerkt wordt. Er is een speciale wagen met machine, die de boom met wortel en al als het ware uit de grond ‘hapt’ en op de nieuwe plek weer in de grond plaatst. Deze machine houdt de stam van de boom stevig vast, voordat de twee bladen de grond in happen. Met alle kracht neemt de machine de boom uit de grond, neemt deze achterop de vrachtwagen mee naar de nieuwe locatie en laat deze weer in de uitsparing in de grond zakken. In een aardig tempo kan een hele laan bomen een nieuwe plek krijgen.