Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Hardhout is niet noodzakelijkerwijs dichter dan zacht hout

Taxushout bijvoorbeeld wordt geclassificeerd als zachthout, maar is aanzienlijk taaier dan bepaalde soorten hardhout. Balsahout wordt geclassificeerd als hardhout en toch is het een van de minst dichte en zachtste houtsoorten. Neem ook een kijkje op onze website daar vind je de juiste pellets voor pelletkachel.

Wat maakt een hout hard of zacht?

De classificatie van een houtsoort als hard of zacht hangt af van de zaden die de boom produceert. Een houtsoort wordt geclassificeerd als hardhout als de zaden een laagje hebben. Deze omhulsels kunnen de vorm hebben van een vrucht of een omhulsel. Een houtsoort wordt geclassificeerd als zachthout als de zaden geen omhulsel hebben en in plaats daarvan op de grond vallen en aan de elementen worden overgelaten. Loofbomen produceren zaden met een soort omhulsel. Daaronder vallen alle vruchten, appels bijvoorbeeld, maar ook eikels. Ze zijn afhankelijk van eters om hun zaden te verspreiden. Bomen die hun zaden onbeschermd achterlaten, zoals dennenbomen worden als hardhout gezien. Ze hebben een voordeel, door de zaden in de wind te laten drijven hebben ze een groter verspreidingsgebied.

Welke soorten bomen zijn hardhout en zachthout?

Hardhout is het hout dat afkomstig is van bloeiende planten. Tot deze boomsoorten behoren walnoot, esdoorn en eik, maar niet palmbomen en bamboe. Er is een fysiek verschil tussen loofhout en zachthout, maar dat zit hem niet in de dichtheid van het hout. Loofhout heeft brede bladeren, maar naaldhout heeft kegels en naalden. Loofhout heeft poriën. Deze poriën zorgen ervoor dat het hardhout water door het hout kan transporteren om de boom gezond te houden. Naaldhout heeft daarom een lichte nerf zonder zichtbare poriën, terwijl de nerf van loofhout goed te zien is. Hout pellets kunnen worden gebruikt als brandstof en door de voortdurende productie van hout is het een groende brandstof. Maar net als bij hout in de bouw is er een verschil in kwaliteit. Hout pellets van de betere kwaliteit zullen schoner branden en minder vervuiling in de schoorsteen veroorzaken. Goede hout pellets worden gemaakt met de hardere houtsoorten.