Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Een kleine boomstronk verwijderen hoeft niet eenvoudig te zijn

Veel mensen denken dat een kleine boomstronk verwijderen altijd eenvoudig is. Toch kan ook het verwijderen van een kleine boomstronk een zware en tijdrovende klus zijn. Denk daarbij aan het verwijderen van een stronk die van een coniferenplant afkomstig is. Vaak zijn de stronken van coniferen klein van formaat, maar omdat de stronken zo dicht op elkaar staan zijn de stronken met elkaar vergroeid en kan het verwijderen van die kleine stronken behoorlijk lastig zijn. Maak vooraf dan ook altijd een goede inschatting of u de klus zelf kunt uitvoeren of dat u voor het uitvoeren van de klus hulp van een extern bedrijf moet inschakelen.

Zelf een kleine boomstronk verwijderen

We beginnen met het uitleggen van een methode waarmee u zelf een kleine boomstronk kunt verwijderen. Om zelf een kleine boomstronk te verwijderen kunt u het beste met de hand de boomstronk uitgraven. Voor het met de hand graven van een kleine boomstronk heeft u alleen een stevige schop nodig. Begin met het wegscheppen van de aarde rondom de kluit. Zorg dat u vanaf de stam gezien voldoende afstand neemt. De wortels groeien namelijk niet alleen in de diepte, maar ook in de breedte. Door een flinke kuil rondom de stronk te graven komt de stronk bloot te liggen. Indien de wortels niet dik zijn kunt u de wortels met de schop kapot slaan. Zijn de wortels wel dik dan kunt u voor het kapotslaan van de wortels een bijl gebruiken. Door alle wortels kapot te slaan komt de stronk los in de grond te zitten. U kunt vervolgens eenvoudig de kleine boomstronk verwijderen door deze uit de grond te trekken.

Op een andere manier zelf een kleine boomstronk verwijderen

Wanneer u veel ruimte heeft kunt u ook op een andere manier zelf een kleine boomstronk verwijderen. Dat kunt u doen door aan de stam van de stronk een stevige kabel te bevestigen. Bevestig het andere uiteinde van de kabel aan een voertuig en trek de kleine boomstronk met behulp van het voertuig uit de grond. Dit is een zeer snelle methode om een kleine boomstronk te verwijderen. Echter brengt deze methode ook een aantal risico’s met zich mee. Allereerst bestaat er een aannemelijke kans dat de boomstronk breekt en dat alle voorbereidingen voor niets zijn geweest. U moet de kleine boomstronk dan alsnog met de hand uitgraven. Een ander risico is dat de kabel breekt en door de lucht schiet. In dat geval kunnen er zelfs gewonden vallen. Indien u deze methode wilt toepassen dan is het van belang om een goede voorbereiding en goede voorzorgsmaatregelen te treffen.

De kleine boomstronk door een hoveniersbedrijf of een boomverzorgingsbedrijf laten verwijderen

Wilt u niet zelf de kleine boomstronk verwijderen of denkt u dat het u niet zal lukken? In dat geval is het aan te raden om de klus aan een professioneel bedrijf uit te besteden. Bij zo’n bedrijf kan gedacht worden aan studenten klusbedrijf, maar ook aan een goedkope tuinman, een hoveniersbedrijf of een boomverzorgingsbedrijf.

Wanneer u een bedrijf gaat inhuren om een kleine boomstronk te verwijderen is het allereerst belangrijk om uw wensen duidelijk in kaart te brengen. Voor het opmaken van een offerte heeft een bedrijf namelijk heldere informatie nodig. Geef in uw aanvraag bijvoorbeeld aan op welke plek de boomstronk staat en of de boomstronk eenvoudig te bereiken is. Geef ook aan wat de diameter van de stam is en om welk type boom het gaat. Op basis van die informatie kan een bedrijf namelijk de methode bepalen om de kleine boomstronk te verwijderen. In de meeste gevallen zal de boomstronk met behulp van stobbenfrees verwijderd worden, maar het kan ook zo zijn dat de stronk met een minigraver verwijderd wordt.