Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

Een bouwkundige inspectie uitvoeren voor aankoop van een woning

Een groot geldbedrag investeren in de aankoop van je (eerste) eigen woning is natuurlijk altijd fantastisch spannend. Dit niet alleen omdat je eerst wellicht vele jaren hebt gespaard voordat je dit kon doen, maar anderzijds ook omdat het toch altijd een klein beetje een sprong in het diepe wagen is. Dit laatste is voornamelijk het geval omdat je er wellicht geen flauw idee van hebt of de woning in kwestie op technisch vlak bijvoorbeeld wel of niet in orde is. Om dit te kunnen achterhalen is het eigenlijk altijd een goed idee om een beroep te doen op een bouwkundig expert. Het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie zorgt er dan ook in de praktijk altijd voor dat je op beide oren kan slapen. Wil je hier graag meer over te weten komen? Lees dan vooral even snel verder!

Wat wordt er tijdens een bouwkundige inspectie gecontroleerd?

Er wordt behoorlijk wat gecontroleerd tijdens het uitvoeren van een bouwkundige inspectie. Belangrijk om rekening mee te houden is wel dat de controle die gebeurt altijd visueel wordt uitgevoerd. Daarmee bedoelen we dat er geen kleine sloopwerken zullen worden uitgevoerd. Er wordt dus geen schade aangebracht aan de eigendom om bepaalde vaststellingen te kunnen doen. Dat is natuurlijk in eerste instantie alleen maar gunstig, maar er is ook een nadeel aan verbonden. Hoe grondig de controle namelijk in de praktijk ook wordt uitgevoerd, het is altijd mogelijk dat bepaalde gebreken aan het zicht onttrokken worden. Een echt honderd procent zekerheid zal je dan ook met andere woorden na het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie niet hebben.

Bovenstaande gezegd hebbende is het zeker wel zo dat er ongelofelijk veel verschillende zaken worden gecontroleerd tijdens het uitvoeren van een bouwkundig onderzoek. In eerste instantie wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de kelder en de kruipruimte van de woning. Is er hier bijvoorbeeld sprake van vochtproblemen of niet? En is er wel voldoende ventilatie voorzien? Andere zaken waar zeker naar wordt gekeken zijn in de praktijk de volgende:

  • Hoe is het gesteld met het metselwerk en met de vloeren en de plafonds?
  • Wat is de algemene toestand waar het dak over beschikt?
  • Hoe is het gesteld met de staat van de ramen en de deuren?
  • Is de woning volledig schimmelvrij of niet?
  • Is de verwarming in de woning volledig in orde of niet?

Een bouwkundige inspectie wordt zoals je kan zien duidelijk zeer nauwkeurig uitgevoerd. Het is dan ook zeker de moeite waard om ze te overwegen in de aanloop naar de aankoop van je vastgoed.

 

Homekeur is dé specialist voor het uitvoeren van een bouwkundige keuring!

 

Met welke kosten moet je ongeveer rekening houden?

We begrijpen best dat het vervelend is om extra kosten te moeten maken wanneer je eigenlijk het bedrag dat je hebt gespaard volledig nodig hebt om te investeren in je vastgoed. Dit gezegd hebbende is het toch zeker een aanrader om een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren voordat je investering doet. Doe je dat niet? Dan is de kans werkelijk ongelofelijk groot dat je geconfronteerd zal worden met enkele vervelende, financiële verrassingen en dat is natuurlijk niet prettig. In ieder geval, overweeg dus zeker en vast altijd om een bouwkundige controle te laten uitvoeren van het vastgoed dat je van plan bent om te kopen.