Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

De belangrijkste factoren bij de inrichting van een nieuw kantoor

Of je nou thuis werkt of op kantoor, bij de inrichting van een werkplek zijn er een aantal factoren waar je goed op moet letten. Voor thuiswerkers zijn er soms logistieke beperkingen zoals ruimte, niet iedereen heeft namelijk een kamer over die ze kunnen omtoveren tot een kantoor. Op kantoor heb je vaak weer te maken met regels van de vastgoed beheerder. Om iedereen ongeacht de locatie te voorzien van een aantal tips bij het inrichten van hun kantoor hebben we deze blog geschreven. 

Verduisteren of juist verlichten? Heldere tips voor de juiste hoeveelheid licht

Te weinig natuurlijk daglicht kan een zeer negatieve invloed hebben op ons gestel. De klachten zijn niet mals als je het internet erop naslaat. Daglicht regelt je biologische klok. 

Bij de eerste lichtstralen begint je lichaam met het reguleren van hormonen zoals cortisol en malatonine. Cortisol is feitelijk een stress hormoon en zorgt ervoor dat je dingen wil gaan doen, of dat nou prettig is of niet. Melatonine reguleert de slaap, als het donkerder begint te worden zal je lichaam meer melatonine aanmaken waardoor je slaperig zal worden. 

Om ervoor te zorgen dat deze twee hormonen op de juiste tijd worden aangemaakt moet je voldoende natuurlijk daglicht tot je nemen. Alleen op die manier weet je lichaam hoe laat het is. In de winter is het dan ook aan te raden om dichtbij het raam te werken. Op donkere dagen is er al zo weinig zonlicht en heeft je lichaam alle beetjes nodig om wakker te blijven. In de zomer is het juist belangrijk om goede zonwering te gebruiken zodat je ogen niet overbelast raken door het felle buitenlicht. 

Zitten of staan? Doe het allebei met een zit sta bureau

Zit sta bureaus waren een paar jaar geleden alleen nog weggelegd voor trendsetters maar al snel kreeg het bedrijfsleven lucht van de positieve effecten die deze nieuwe generatie bureaus met zich meebracht. 

Zit sta bureaus zijn hartstikke gezond en dragen significant bij aan een verhoogde productiviteit. Door afwisselend zittend en staand te werken aan zo’n bureau verbeter je de bloed circulatie in je lichaam. Hierdoor voel je je beter en kan je productievere dagen draaien. Dit komt doordat een verbeterde circulatie bijdraagt aan een verhoogde concentratie. 

Als je dan gaat zitten, doe het dan gezond en comfortabel

Ook als je gebruik maakt van een zit sta bureau wil je soms even een half uurtje zittend werken. Afwisseling is altijd goed maar zorg er wel voor dat je op een goede stoel terecht komt en niet aan de keukentafel. 

Ergonomische bureaustoelen ondersteunen je bij het werken in een gezonde houding. Dat voorkomt allerlei nare klachten zoals pijn in ledematen, rugpijn, nekpijn en meer. Bedenk bij de aanschaf van zo’n stoel goed welke opties je erop wil en welke uitstraling de stoel moet hebben. Is de stoel alleen voor je thuiswerkplek, dan is uitstraling misschien minder belangrijk. 

Zorg er in elk geval voor dat de stoel altijd voorzien is van een verstelbaar zitvlak. Zo niet, dan kan je de bureaustoel slechts op één hoogte gebruiken en de kans dat die hoogte voor jou lekker zit is nihil. Verder zijn verstelbare armleuningen erg prettig als je niet precies gemiddeld bent. Verstelbare armleuningen zorgen ervoor dat je armen op een comfortabele manier ondersteund worden in de ideale houding.

Afsluiting

Het maakt niet uit hoe verstelbaar je meubelen zijn als je ze verkeerd instelt. Vraag daarom altijd hulp van de verkopende partij bij het vinden van de juiste instellingen voor jou werkplek. En loop eens een rondje tijdens lunch of na het werk, dat is goed voor je!