Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

De verschillen in sportbeleving tussen Europa en de VS

Heb je je ooit afgevraagd hoe het komt dat een sport als voetbal over de hele wereld mateloos populair is, behalve in de Verenigde Staten? Een land dat, ondanks de verschillen, veel lijkt op onze eigen Westerse samenleving? Of dat andersom populaire sporten uit Amerika, zoals honkbal, basketbal en American Football, hier nooit echt aangeslagen zijn? Natuurlijk heb je jezelf dat afgevraagd, anders had je dit stukje niet gelezen. Daarom wat meer informatie over deze verschillen in dit artikel.

In een notendop: de geschiedenis van sporten in beide continenten

Dat Noord-Amerika en Europa in grote lijnen veel overeenkomsten hebben is niet verwonderlijk aangezien vrijwel alle Amerikanen Europese voorouders hebben. Wat wel opvallend is, is dat de interesse voor een in Europa populaire sport als voetbal in Amerika nauwelijks aanwezig is. Dat heeft te maken met een stukje geschiedenis.

Voetbal is van origine een Engelse sport. Ontstaan op het platteland en uiteindelijk opgepikt door aristocraten die er via universiteiten en sociëteiten de sport van maakten die we tegenwoordig kennen. In de 19e eeuw stond Europa voor een groot deel onder invloed van Groot Brittannië en zodoende werd ook het voetbal geïntroduceerd.

In de Verenigde Staten was er echter sprake van een ander sentiment. Nog geen eeuw daarvoor hadden de Amerikanen zich met geweld losgemaakt van de Britse overheersing. Alles dat Engels was, inclusief voetbal, had daarom dan ook een veel minder grote invloed in de VS. In de Verenigde Staten hebben sporten zich veel meer ontwikkeld aan de hand van ontwikkelingen op het gebied van modernisering en commercialisering. Vandaar de voorliefde voor sporten als baseball en American Football.

Verschillen in prijzen tussen het ‘oude’ en ‘nieuwe’ continent

In Europa zijn voetbaltoernooien groot spektakel. Organisatoren kopen een kampioensschaal voor de winnaar die na afloop met veel vertoon wordt uitgereikt aan het winnende team. Afhankelijk van de soort competitie kun je er ook voor kiezen om een wisselbeker te kopen. In de VS doen ze het net even anders. Het spektakel is vaak nog groter dan in Europese landen en sportbekers en andere trofeeën zijn nog extravaganter. Dat moet ook wel, want ze worden trots op de club tentoongesteld. Bij teamsporten wordt er ook vaak voor gekozen om medailles te bestellen als persoonlijke prijs voor de individuen binnen het team.