Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

De technologie achter de moderne bibliotheek

Met constant innoverende technologieën kan de bibliotheekbranche niet achterblijven. Bibliotheken zijn nog steeds erg relevant maar een stuk minder efficiënt in vergelijking tot bijvoorbeeld zelfscan apparatuur in supermarkten of fastfood restaurants. Maar hoe kan een principe als dat passen bij een bibliotheek?

Zelfscan bibiliotheekoplossing

Voor het verbeteren van efficiëntie in de bibliotheekbranche zijn er verschillende bibliotheekoplossingen. De zelfscan zoals dat zou gaan bij de supermarkt is redelijk genormaliseerd. U pakt een product, scant de barcode bij de zelfscan en betaald vervolgens het product. Bij de bibliotheek gaat dit net even iets anders. Het begint met het uitzoeken van het boek, en legt vervolgens uw ledenpas op een kaart scanner en scant vervolgens de RFID-chip in het boek om deze te koppelen aan uw account. Zo wordt er door een zelfscan snel en gemakkelijk een boek aan uw kaart gekoppeld.

RFID

Zoals in bovenstaande alinea werd gezegd is er voor de bibliotheek oplossing zelfscan een RFID-chip nodig. Deze chip heeft dezelfde functie als een barcode bij een supermarkt product. Het grote voordeel van deze chip is dat deze niet gezien hoeft te worden tijdens het scannen en dat dit via een afstandje kan. Deze technologie wordt voornamlijk gebruik in de logistiek en heeft een paar kleine aanpassingen gehad voor de functionaliteit in boeken. Voor deze bibliotheek oplossing is er voor gezorgd dat de technologie het beste presteert bij de detectiepoorten. Ook zijn ze gemaakt zodat er geen vocht kan doordringen in de boeken.

Detectiepoorten

De beveiligingspoorten zijn er voor om te zorgen dat diefstal wordt geminimaliseerd. Wanneer iemand met een boek langs deze poortjes gaat die niet is geleend, gaat er een alarm af en wordt er visueel bij de poortjes aangegeven dat dit gebeurt. Ook kunnen de antennes worden voorzien van klantentellers. Dit is omdat het management dan kan real-time kan zien hoeveel mensen er in een dag over de vloer komen bij de bibliotheek.