Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

De beste 4K Monitor

De beste 4K Monitor

Uitrusting, werking en beeldkwaliteit

De Samsung U32H850 is ruimhartig als het gaat om aansluitingen: naast twee HDMI-ingangen (helaas slechts één met ondersteuning voor HDMI 2.0), biedt hij één DisplayPort-ingang en één Mini DisplayPort-ingang elk. Dankzij beeld-in-beeld functies kan het ook twee apparaten naast elkaar of desgewenst in een klein venster weergeven, wat goed werkt in de test. De monitor heeft ook vier USB 3.0-poorten. Twee daarvan bevinden zich aan de linkerkant van de behuizing en bieden de mogelijkheid om smartphones of andere apparaten van stroom te voorzien via een snellaadfunctie. Helaas biedt de Samsung U32H850 geen USB-C-poort en moeten geïntegreerde boxen ook worden vermeden.

De U32H850 biedt immers een 3,5 millimeter aansluiting voor externe luidsprekers of koptelefoon. Hun volume kan gemakkelijk worden geregeld via de joystick. Leuk: De standaard van de 4K monitor biedt een kabelgeleiding achter een klep, en de achterste aansluitingen kunnen ook achter een klep worden verborgen. Dit zorgt voor orde, vooral bij veel aangesloten apparaten.

Uitgebalanceerd beeld met goede verlichting

Dus, de omgeving is overtuigend – maar hoe zit het met het beeld? Om een lang verhaal kort te maken: Heel goed! Zelfs met de fabrieksinstellingen laat de Samsung U32H850 een zeer goed beeldresultaat zien. Het levert een evenwichtig beeld op met realistische, niet overdreven kleuren. Via kalibratie krijgen we grip op de klasse-typische lichtblauwe kleurzweem, zodat het kleurendisplay van de U32H850 overtuigend uitpakt. De verlichting is ondanks het grote scherm niet perfect, maar op een zeer goed niveau zijn ook de helderheid en het contrast overtuigend na een beetje fijnafstemming van de scherminstellingen.

De testresultaten ondersteunen de goede indruk van de Samsung-monitor. De sRGB-kleurruimte wordt 100 procent weergegeven volgens de DisplayCal-meting en de AdobeRGB-kleurruimte wordt voor 91 procent afgedekt. Bovendien biedt de monitor een echte ondersteuning voor de weergave van 1,07 miljard kleuren dankzij het 10-bits paneel. Veel monitoren in deze prijsklasse bereiken de uitgebreide kleurondersteuning door een 8-bit paneel te combineren met FRC (Frame Rate Control). Vergeleken met echte 10-bits panelen, lijken de kleurverlopen op dergelijke schermen minder schoon. De Samsung U32H850 is daarom zeer geschikt voor (semi-)professionele beeldbewerking.

Gaming werkt ook goed

De Samsung U32H850 doet het ook meer dan goed met de testpatronen. Foto’s en video’s worden optimaal getoond en ook op het gebied van gaming kan de Samsung ons overtuigen. Natuurlijk kan het als allrounder geen volwaardige gamemonitoren bijhouden, maar grafisch uitgewerkte spellen als Far Cry 5 of Assassin’s Creed Odyssey komen nog steeds indrukwekkend over. Zelfs in snelle scènes is er geen sprake van strepen, zodat – mits de juiste hardware beschikbaar is – er weinig te zeggen valt tegen een gamesessie met de U32H850. AMD-gamers kunnen blij zijn met de steun van FreeSync.

De maximale helderheid van 250 cd/m² lijkt op papier laag in vergelijking met de concurrentie. In de praktijk zult u hier niets van merken: zelfs bij direct licht biedt het matte display van de Samsung U32H850 voldoende licht om alle inhoud duidelijk te zien.

https://tevredenconsument.nl/