Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

5 Voorbeelden van werktuigbouwkundige installaties

Een gebouw zonder werktuigbouwkundige installaties is niet meer of minder dan een paar muren en een dak. Het zijn deze werktuigbouwkundige installaties, ook wel w-installaties genoemd, die een gebouw tot leven wekken en zorgen voor een prettig leefbaar binnenklimaat. W-installaties omvatten onder andere sanitaire voorzieningen, riolering, verwarming en airconditioning. Deze twee laatste komen tegenwoordig steeds vaker voor in de vorm van een warmte koude opslag, of wel WKO installaties

5 voorbeelden van werktuigbouwkundige installaties 

CV-ketel

Het grootste deel van de Nederlandse huishoudens heeft er thuis een hangen, de CV-ketel, ook wel de centrale verwarmingsketel genoemd. De CV-ketel valt onder de categorie verwarmingsinstallaties en is daarmee een werktuigbouwkundige installatie. De CV-ketel werkt in de meeste gevallen op aardgas en verwarmt de woning door warm water met een brander op te warmen. Vervolgens wordt het warme water met een pomp door de woning gecirculeerd. de gassen die hierbij vrijkomen worde meestal via het dak van de woning naar buiten gelaten. Een thermostaat zorgt voor de temperatuurregeling van de cv-ketel.

WKO-installaties

Warmte- koudeopslag of wko-installaties zijn een vorm van bodemenergie. Deze techniek wordt vaak toegepast bij grote multifunctionele gebouwen zoals appartementcomplexen of ziekenhuizen. In de bodem bevindt zich een warme waterbron en een koude waterbron. In de winter wordt het warme water uit de warme bron gepompt en vervolgens door het hele gebouw gecirculeerd om het op te warmen. Dit water komt daarna in de koude opslag terecht, wat vervolgens in de zomer omhoog gepompt wordt om de gebouwen af te koelen. 

Brandbeveiliging

Om een gebouw brandveilig te maken wordt er gebruik gemaakt van brandbeveiligingsinstallaties. De taak van deze installaties is het herkennen en bestrijden van brand. Deze installatie wordt gelukkig niet regelmatig gebruikt, maar moet wel dag en nacht klaarstaan voor het geval er echt brand uitbreekt. Het is daarom van groot belang dat er degelijke brandbeveiligingsinstallaties geplaatst worden en dat deze op regelmatige basis worden gecontroleerd.

Ventilatie


Bij het creeëren van een gezond binnenklimaat spelen ventilatie en luchtverversing een belangrijke rol. Dit kan bereikt worden door zogeheten natuurlijke ventilatie door genoeg ramen te openen. Maar voor een continue gewaarborgde luchtkwaliteit is het beter om te kiezen voor een mechanisch ventilatie systeem. 

Koelinstallaties

Koelinstallaties worden ingezet om ruimtes, voorwerpen of bepaalde materialen af te koelen en koel te huiden. De meestgebruikte term hier voor is airconditioning. Een prettige binnentemperatuur speelt een enorme factor voor een prettig binnenklimaat.

https://www.kuijpers.nl/specialisme/werktuigbouwkundige-installaties