Ad Werk
Image default
Aanbiedingen

4 oplossingen voor het personeelstekort in de horeca

De Nederlandse horeca heeft inmiddels alweer een tijdje zijn deuren mogen openen. Dit is natuurlijk iets waar we met z’n allen heel dankbaar voor zijn. Toch is er een groot probleem dat momenteel de horeca domineert: het personeelstekort. Heb jij een eigen restaurant en wil je niets liever dan op volle kracht draaien? Maar hangt er nu al tijden een ‘personeel gezocht’ briefje op de deur? Dan hopen wij met deze vier tips te helpen met het vinden van het juiste personeel én hoe je ze vervolgens kunt binden. 

Tip 1: Verbreed je ‘zoek horizon’

Heb je momenteel moeite met de juiste cv’s zoeken? Dan kan dat komen door de groep sollicitanten waar jij je tot beperkt. Denk tijdens het zoeken naar nieuw personeel namelijk ook eens aan de minder voor de hand liggende doelgroepen. Er zijn bijvoorbeeld veel arbeidsbeperkten die heel leergierig zijn en goed kunnen functioneren in een horecagelegenheid, maar die nu simpelweg de kans niet krijgen. Voor deze mensen zijn er ook verschillende subsidies beschikbaar. Werk hiervoor samen met collega-bedrijven, scholen, het UWV en gemeenten. Daarnaast is er een grote groep 55-plussers die momenteel werkloos is. Wellicht zitten hier wel zeer ervaren horecatijgers tussen die niets liever willen dan weer knallen op de vloer. 

Tip 2: Freelancers inzetten

Het is al een tijd een opkomende ‘trend’ binnen de horeca; het inzetten van freelancers. Dit zijn flexibele krachten die je op afroep kunt inschakelen via online platforms en speciale uitzendbureaus voor freelancers. De freelancers bieden een goed alternatief voor de traditionele werknemer, vooral nu steeds meer jongeren de horeca vaarwel zeggen vanwege de werkdruk en de lage lonen.

 

Deze nieuwe vorm van flexibele arbeid in de horeca brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo is het makkelijk om op pieken of wisselvallige weersomstandigheden in te spelen zonder dat jouw vaste personeel hier de dupe van is. De freelancers bepalen namelijk zelf waar en wanneer ze willen werken, dus je mag ervan uitgaan dat het gemotiveerd personeel is. 

Tip 3: Hoger loon toezeggen

Geld is voor werknemers nog altijd een van de grootste motieven bij het zoeken naar een baan. Helaas staat de horeca echter niet bekend om haar riante lonen. Nu veel jongeren tijdens de coronacrisis meer geld hebben verdiend in andere sectoren, speelt dit een grote rol in het niet terugstappen naar de horeca. Zorg daarom dat je de concurrentie net een stapje voor bent en probeer nieuwe werknemers binnen te halen met een hoger salaris. Dit is natuurlijk niet altijd makkelijk te realiseren, maar als je het personeel al een beetje tegemoet kunt komen maakt dit een groot verschil. Ook is het goed om af te spreken dat je meer loonsverhoging krijgt dan het percentage in de horeca-cao. Dit zijn zaken waarmee je werknemers ook voor langere tijd aan je kunt binden.

Tip 4: Arbeidsvoorwaarden verbeteren

Ook staat de horeca simpelweg niet bekend om zijn goede arbeidsvoorwaarden. Werknemers willen uiteraard goed betaald worden, maar ze hechten ook grote waarde aan goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze voorwaarden kun je weer goed gebruiken om personeel aan jouw zaak te binden.

 

Een goede eerste stap is bijvoorbeeld vrijheid bieden en duidelijke afspraken maken over het werkrooster, een altijd terugkerend probleem in de horeca. De meeste werknemers in de horeca vinden het namelijk heel fijn om ruim van tevoren te weten wanneer ze moeten werken. Dit is iets wat door wisselende drukte in de horeca vaak moeilijk vast te leggen is. Toch is het aan te raden hier rekening mee te houden. 

 

https://www.ad-werk.nl/oplossingen-voor-het-persooneelstekort-in-horeca