Ad Werk
Image default
Tuin en buitenleven

Olijfboom Snoeien: Tips voor een Gezonde en Mooi Gevormde Boom

De olijfboom, symbool van vrede en welvaart, vraagt om specifieke snoei om gezondheid en esthetiek te bevorderen. Een goed onderhouden olijfboom kan niet alleen vruchtbaar zijn, maar ook een sierlijke aanvulling zijn op je tuin of terras.

Wanneer en Hoe Snoeien

 1. Late Winter of Vroege Lente: De beste tijd om een olijfboom te snoeien is in de late winter of vroege lente, voordat de nieuwe groei begint. Dit minimaliseert de stress voor de boom en bevordert een gezonde hergroei.

 2. Dode of Beschadigde Takken: Verwijder dode, beschadigde of zieke takken met scherpe snoeischaren. Snoei deze takken tot aan het levende hout om de algemene gezondheid van de boom te bevorderen.

 3. Uitdunnen van Takken: Als de boom te dicht bebladerd is, dun dan de takken uit om luchtcirculatie te bevorderen en zonlicht door te laten. Dit voorkomt schimmelziekten en bevordert gezonde groei.

 4. Langwerpige Takken Terugsnoeien: Snoei langwerpige takken om de boom een meer compacte, afgeronde vorm te geven. Dit helpt ook bij het bevorderen van een evenwichtige groei.

 5. Takken Onderaan Verwijderen: Om de stam van de olijfboom te onthullen en een meer boomachtige uitstraling te creëren, kun je takken verwijderen die laag op de stam groeien.

 6. Onderhoud van de Kroon: Houd de kroon van de olijfboom open door overlappende takken te snoeien en de natuurlijke vorm van de boom te behouden.

Olijfboomverzorging na het Snoeien

 • Water: Geef de boom voldoende water na het snoeien om stress te verminderen en een gezonde groei te bevorderen.

 • Meststof: Geef de olijfboom in het voorjaar een uitgebalanceerde meststof om voedingsstoffen aan te vullen.

 • Olijfboomziekten en Plagen: Controleer regelmatig op ziekten en plagen en neem indien nodig passende maatregelen.

Alocasia Verzorgen: Tips voor de Olifantsoorplant

De Alocasia, ook wel bekend als de olifantsoorplant vanwege de vorm van zijn bladeren, is een populaire kamerplant die specifieke zorgbehoeften heeft.

Belangrijke Verzorgingstips voor Alocasia:

 1. Licht en Standplaats: Alocasia houdt van helder, indirect licht. Plaats de plant op een locatie waar het voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen.

 2. Watergift: Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

 3. Luchtvochtigheid: Alocasia gedijt goed bij hoge luchtvochtigheid. Regelmatig besproeien of het plaatsen van de plant op een dienblad met water kan de luchtvochtigheid rondom de plant verhogen.

 4. Temperatuur: Alocasia gedijt het beste bij warme temperaturen. Houd de omgevingstemperatuur boven 15°C en bescherm de plant tegen tocht.

 5. Voeding: Tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) kun je Alocasia eens in de 2-4 weken bemesten met een uitgebalanceerde vloeibare meststof.

Bladverzorging voor Alocasia:

 1. Stofverwijdering: Reinig regelmatig de bladeren met een vochtige doek om stof te verwijderen en de bladeren vrij te houden van verstikkende poriën.

 2. Dode Bladeren: Als bladeren verwelken of geel worden, kun je ze voorzichtig afsnijden met schone snoeischaar om de plant energie te besparen.

Door aandacht te besteden aan de specifieke behoeften van zowel de olijfboom als de Alocasia, kun je zorgen voor een gezonde groei en een esthetisch aantrekkelijke aanvulling op je binnen- en buitenumgeving.

https://www.goodgardn.nl/blogs/een-olijfboom-snoeien-in-5-stappen