Ad Werk
Image default
Tuin en buitenleven

Diabetes type 2 en insulineresistentie zijn nauw met elkaar verbonden

 dat wereldwijd steeds vaker voorkomt. In dit artikel zullen we ingaan op de betekenis, oorzaken, symptomen en mogelijke behandelingen van diabetes type 2 en insulineresistentie.

Diabetes Type 2: Een Overzicht

Diabetes type 2 is een chronische aandoening waarbij het lichaam niet effectief reageert op insuline, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. In een gezond lichaam produceert de alvleesklier insuline en gebruiken de lichaamscellen dit hormoon om glucose uit het bloed op te nemen en te gebruiken als energiebron. Bij mensen met diabetes type 2 kan de insuline echter niet goed werken, wat leidt tot een ophoping van glucose in het bloed, bekend als hyperglykemie.

Oorzaken van Diabetes Type 2:

 • Insulineresistentie: Het belangrijkste kenmerk van diabetes type 2 is insulineresistentie, waarbij lichaamscellen niet reageren op insuline zoals ze zouden moeten.
 • Genetische Predispositie: Erfelijkheid speelt een rol bij het risico op diabetes type 2. Mensen met een familiegeschiedenis van diabetes lopen een hoger risico.
 • Overgewicht en Obesitas: Overgewicht en obesitas zijn belangrijke risicofactoren voor diabetes type 2. Vetweefsel produceert stoffen die de insulineresistentie kunnen verhogen.
 • Sedentaire Levensstijl: Gebrek aan lichaamsbeweging kan bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2, omdat lichaamsbeweging helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
 • Leeftijd en Etniciteit: Het risico op diabetes type 2 neemt toe met de leeftijd, vooral na 45 jaar. Bepaalde etnische groepen, zoals mensen van Afrikaanse, Aziatische of Latijns-Amerikaanse afkomst, hebben een hoger risico.

Symptomen van Diabetes Type 2:

 • Verhoogde dorst en frequent urineren: Door de hoge bloedsuikerspiegel wordt overtollig glucose uitgescheiden via de urine, wat leidt tot meer plassen en een verhoogde dorst.
 • Vermoeidheid: Het lichaam kan glucose niet effectief gebruiken voor energie, wat leidt tot vermoeidheid en zwakte.
 • Wazig zicht: Hoge bloedsuikerspiegels kunnen tijdelijke veranderingen in de vorm van de lens veroorzaken, wat leidt tot wazig zicht.
 • Langzame wondgenezing: Diabetes type 2 kan het vermogen van het lichaam om wonden te genezen verminderen, wat resulteert in langzame genezing van snijwonden en blauwe plekken.

Behandeling van Diabetes Type 2:

 • Dieet en Lichaamsbeweging: Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn essentieel voor het beheersen van diabetes type 2. Een dieet met weinig suiker en koolhydraten kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
 • Medicatie: Voor sommige mensen met diabetes type 2 kan medicatie nodig zijn om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Dit kan orale medicatie zijn of insuline-injecties.
 • Gewichtsbeheersing: Gewichtsverlies kan de insulineresistentie verminderen en de bloedsuikerspiegel verbeteren bij mensen met overgewicht of obesitas.
 • Regelmatige Controles: Regelmatige monitoring van de bloedsuikerspiegel en gezondheid door een arts is essentieel voor het beheren van diabetes type 2 en het voorkomen van complicaties.

Insulineresistentie: Wat is het en hoe wordt het geassocieerd met Diabetes Type 2?

Insulineresistentie is een aandoening waarbij cellen in het lichaam niet reageren op insuline zoals ze zouden moeten. Het lichaam reageert door meer insuline te produceren, wat kan leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel en uiteindelijk diabetes type 2.

Conclusie

Diabetes type 2 en insulineresistentie zijn complexe aandoeningen die een gezonde levensstijl, nauwgezette monitoring en vaak medicatie vereisen om goed onder controle te worden gehouden. Door bewust te zijn van de risicofactoren, de symptomen en de behandelingsopties kunnen mensen met diabetes type 2 hun gezondheid beter beheren en hun risico op complicaties verminderen. Regelmatige controle en begeleiding door een arts zijn essentieel voor een effectief beheer van deze aandoeningen.

https://www.dietistmandybreure.nl/blogbericht/insulineresistentie-oorzaak-symptomen-8-tips