Ad Werk
Image default
Dienstverlening

Meer waardering voor technici

Er zijn er te weinig van; technische mensen die de komende jaren ons land moeten verbouwen tot een klimaatneutrale economie. Bij alle klimaatplannen van de regering op het gebied van mobiliteit, zorg, infrastructuur, woningen en gebouwen hebben we ze wel hard nodig. Op hun schouders rust de uitvoering van veel nieuw beleid. Plannen die ons moeten helpen naar een schonere wereld. Voor nu en later. Met een zak geld alleen kom je er niet. De juiste mensen vinden is voor technische bedrijven een monsterklus. Installatiebedrijven komen om in het werk. Bijna niet te doen. Een bureau voor Outplacement kan wel veel goed werk doen bij werven, opleiden en selecteren van gekwalificeerd personeel. Een zorg minder voor bedrijven waarvan de orderportefeuille overstroomt. Zij kunnen zich dan weer richten op de taken waar ze goed in zijn. Technisch vakwerk leveren. Voor goed personeel is gezorgd.

Investeer in technische opleidingen

In een interview pleit Doekle Terpstra, bestuurder van ondernemersorganisatie van Techniek Nederland, voor meer investeringen in technische opleidingen. Voor zowel beginnende mensen als zij instromers. De nood is hoog. Er is een inhaalslag te maken. Jarenlang werd er in onze samenleving de focus gelegd op zo hoog mogelijk en theoretisch opgeleid. maar juist aan praktisch opgeleide mensen in de techniek wereld is nu een schreeuwend tekort. De beroepsopleidingen verdienen veel meer geld en aandacht. Zeker wanneer we de energietransitie gestalte moeten geven. Van verduurzamen en isoleren van onze woningen tot het loslaten van onze fossiele brandstoffen. Er is veel werk aan de winkel. Kinderen zouden al op jonge leeftijd geprikkeld moeten worden om voor een technisch beroep te kiezen. En bij outplacementtraject in Dordrecht weten ze dat dat steeds minder vaak werk is waarvan je vieze handen krijgt. 

Techniek is heel divers

Ook het beeld dat techniek alleen maar met de handen werken is, moet worden herijkt. Het is lang niet aan het werk met een graafmachine of met een bus vol gereedschap de klanten langs voor een installatie van één of ander. Veel gebeurt achter de computer of op de tekentafel. Computer gestuurd werk en robotisering is er volop in ontwikkeling.Ook die moeten ontwikkeld, aangestuurd, geprogrammeerd en vervaardigd worden. Een technisch of bouwkundig tekenaar werkt niet meer met potlood en liniaal. Zijn of haar ideeën rollen tegenwoordig uit een printer. Voorafgegaan door geavanceerd en slim computerwerk. Er is daar zelfs enorm veel ruimte voor creatieve oplossingen en processen. Ook dat is techniek.

https://www.loopbaanpoort.nl/outplacement/